Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, son bir yılda Üniversitede yaşanan gelişmelerle ilgili bilgilendirmelerde bulunmak ve görüş alışverişi yapmak amacıyla gerçekleştirdiği Üniversite içi ziyaretlerin son gününde Mühendislik Fakültesi ile Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğretim elemanlarıyla ve Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu ve Rektörlüğe bağlı diğer birim yöneticileriyle bir araya geldi.
Bu kapsamda, Rektör Prof. Dr. Özcan 11 Aralık 2024 Çarşamba günü önce Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu yöneticileriyle; sonra da Mühendislik Fakültesi ile Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğretim elemanları ve yöneticileriyle bir araya geldi. Programın Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleşen son ayağında ise Rektörlüğe bağlı diğer birim yöneticileriyle ve çalışanlarıyla yapılan toplantılara, Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan’ın yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Onur Kaya ve Prof. Dr. Yunus Özdemir, Fakülte ve Meslek Yüksekokulu yöneticileri, Rektörlüğe bağlı idari birim yöneticileriyle öğretim elemanları katıldı.
Rektör Prof. Dr. Özcan, toplantılarda, Üniversitenin genel durumu, son bir yılda yaşanan gelişmeler, eğitim-öğretim faaliyetleri, araştırma projeleri ve yeni açılan programlar hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen stratejik hedefler doğrultusunda yapılan yenilikleri vurguladı. Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan; bilişim alanında Yükseköğretim Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’ın önce tüm ülkemizin ve dünyanın önde gelen firmalarının CEO’larıyla sektörün ihtiyaçlarının belirlendiği ve istihdama yönelik arama konferansı tarzında bir toplantı düzenlediğine ve sonra bu amaca yönelik olarak 20 üniversite seçildiğini, bu alanda yeni 12 önlisans ve 5 lisans programının hazırlık çalışmalarının yapıldığını ve bu 20 üniversiteden birinin de Eskişehir Teknik Üniversitesi olduğunu belirtti. Rektör Prof. Dr. Özcan, böylece üniversitede Bilişim Teknolojileri MYO’nun ve yüksekokulun altında da Bulut Bilişim Operatörlüğü, Robotik ve Yapay Zeka ile Oyun Geliştirme ve Programlama olmak üzere üç yeni önlisans programının açıldığına ve öğrenci alındığına ve aynı zamanda da Bilgi Güvenliği Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri lisans programlarının tamamen İngilizce olarak açıldığına ve bu beş programın ve üniversitedeki diğer tüm programların kontenjanlarının tamamen dolduğuna değindi.
Global Firmalar Üniversitede
Ülkemizin önde gelen global firmalarının Eskişehir Teknik Üniversitesinde uygulama laboratuvarlarının bulunduğuna değinen Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, bu çerçevede üniversitede Ford Otosan’ın Yazılım Ofisi ile Mesleki Eğitim ve Bakım Laboratuvarı, Eczacıbaşı Yazılım Ofisi, Emsa Jenaratör Laboratuvarı ve Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezinin kampüs içerinde faaliyet gösterdiğine ve öğrencilerle, ilgili firmaların temsilcilerinin sürekli temas halinde olduğunu, beraber çalıştıklarını ve firmaların öğrencilere sektörel deneyim kazandırdığını ve aynı zamanda geçen yıl bu programa devam eden bazı öğrencilerin mezun olduktan sonra ilgili firmalarda işe başladığını ifade etti.
Porsuk Projesiyle ESTÜ’ye 7 Yeni Uçak
Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinde yaptığı konuşmada Rektör Prof. Dr. Özcan, Eskişehir Teknik Üniversitesinin diğer alanlarda oluğu gibi havacılık alanında da marka değeri taşıyan bir üniversite olduğunun altını çizdi. Rektör Prof. Dr. Özcan, ESTÜ ile Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB), Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) arasında imzalanan ortak protokol kapsamında hayata geçirilen Porsuk Projesiyle Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Pilotaj Programında yürütülen eğitimlerde kullanılan uçak filosunun 11’den 18’e çıkartıldığını kaydetti. Bu sayede uçak filosunun hem sayıca büyüdüğünü hem de daha modern bir yapıya kavuştuğunu da sözlerine ekleyen Rektör Prof. Dr. Özcan, Porsuk Projesiyle elde ettiği kazanımlar sayesinde ESTÜ’nün uzun vadede hem kamu yararına sunduğu çıktıları arttırmayı hem de ülkemizin sivil havacılığının gelişimine daha fazla katkı sağlamayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.
Türkiye’nin En iyi Öğrencileri Eskişehir Teknik Ünivesitesini Tercih Ediyor
Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Pilotaj programına 2024 YKS sonuçlarına göre Türkiye 549’uncunun yerleştiğine ve en son yerleşen öğrencinin Türkiye 2619’cusu olduğuna ve yatay geçişle Tıp Fakültelerinden ilgili programa geçişlerin olduğuna değinen Prof. Dr. Adnan Özcan, ilk onbine giren öğrencilere yemek yardımı yapıldığını da belirtti.
Havacılıkta Sektör İşbirlikleri
Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Gövde ve Motor Bakımı ile Havacılık Elektrik ve Elektroniği programlarında öğrencilerin son iki yarıyılının birinde işyerinde mesleki eğitim için sektöre gittiğine de değinen Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, böylece öğrencilerimiz havacılık alanında sektörde çok ciddi deneyim kazanmakta ve sektörde, bu aşamada edindiği kazanımlarla daha kolay iş bulma fırsatı yakalamaktadır şeklinde sözlerine devam etti. Rektör Prof. Dr. Özcan, ülkemizin önde gelen havacılık firmalarından biri olan Sun Express ile geçtiğim günlerde imzalanan istihdam garantili protokolle de ilgili firmanın bakım teknisyenlerinin ve diğer personelinin bizzat öğrencilerimize eğitim vermekte olduğuna ve öğrencilerimize sektör deneyimi kazandırdığını ve daha sonra da onları istihdam ettiğini belirterek sözlerini sonlandırdı.
18 Akredite Programdan 14’ü Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logosuna Sahip
Rektör Prof. Dr. Özcan, Eskişehir Teknik Üniversitesinin Yökseköğretim kalite Kurulu (YÖKAK) onaylı bağımsız kuruluşlar tarafından akredite edilmiş 18 programının olduğunu belirtti. ve Türkiye’de 30 bin civarında program olduğuna ve tüm eğitim-öğretim sistemlerini kapsayan, bireylerin kazandığı bilgi, beceri ve yetkinliklerin seviyelerini tanımlayan sistem olan Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosuna sahip sadece 1000 civarında program olduğunu değinen Rektör Prof. Dr. Özcan, Eskişehir Teknik Üniversitesinin TYÇ logosu olan program sayısının Türkiye ortalamasına göre oldukça yüksek ve bu sayının 14 olduğuna vurgu yaptı. Eskişehir Teknik Üniversitesinin 14 programda bu logonun kullanım hakkını kazanmasının gurur verici olduğunu, diğer programların da en kısa sürede akreditasyon sürecini tamamlamak için gayret gösterdiklerini de vurguladı.
Eskişehir Teknik Üniversite URAP’ta İlk Onda
Eskişehir Teknik Üniversitesinin yeni kurulan altı yıllık bir üniversite olmasına rağmen 2024 yılında URAP sıralamasında Türkiye’de değerlendirmeye alınan Tıp Fakültesi olmayan üniversiteler arasında ilk defa ilk on’a girerek çok büyük bir başarıya imza attığına değinen Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, üniversitenin hedefinin yakın gelecekte tüm dünya sıralamalarında üst sıralarda yer almak olduğunu, ayrıca Eskişehir Teknik Üniversitesinin ilk defa THE sıralamasında 2025 yılı için 1500+’da yer aldığına da vurgu yaptı.
Toplantıların sonunda Rektör Prof. Dr. Özcan, öğretim elemanlarının öneri ve görüşlerini dinleyerek soruları yanıtladı.