ESTÜ'den Haberler

Patent Ödülleri Takdim Töreni Yapıldı

Patent Ödülleri Takdim Töreni Yapıldı

Üniversitemizde, 6. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’nda ödül sahibi olan öğretim elemanlarına ödül takdim töreni düzenlendi. 30 Aralık tarihinde Rektörlük Toplantı Salonu’nda yapılan törene Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Araştırma ve Lisansüstü Süreçler Direktörü Prof. Dr. Servet Turan ile ödül sahibi olan öğretim elemanları katıldı.

Topluma hizmet önem kazanıyor

Törende konuşan Araştırma ve Lisansüstü Süreçler Direktörü Prof. Dr. Servet Turan, “Üniversitelere biçilen üç tane görev var; eğitim-öğretim, araştıma ve son zamanlarda gündeme gelen topluma hizmet. Bu kapsamda akademisyenlerin rolleri değişiyor, Toplumun problemlerine çözüm üretme yani araştıma ile topluma hizmeti bir arada düşünmeye başladık. Bunun ikisini bir araya getirdiğinizde de toplumun problemlerine çözüm üretme karşımıza çıkıyor, bu da proje bazlı araştıma ve iş birliği ile olur. Bunun disiplinlerarası olması, üniversite sanayi iş birliği, ulusal ve özellikle de uluslararası iş birliklerinin çok önemli olduğunu görüyoruz” dedi.

Üniversiteleri karşılaştırdığımızda karşımıza çıkan en önemli farklardan bir tanesinin uluslararası iş birliği olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Turan, “Uluslararası iş birliği ne kadar yüksek olursa o üniversitenin çıktısı daha çok yüksek oluyor ve o çıktıların daha sonra atıf alma yani etki faktörünün artmasına sebep oluyor. Çıktılara sadece makale bazında bakmıyoruz, Girişimciliği de bir çıktımız olarak görüyoruz. Lisansüstü öğrenci yetiştirmek de ana çıktılarımızdan bir tanesi olacaktır. Bu kapsamda da doğal olarak bunların birlikte yapacağı makale çalışmaları, patent ve tasarım şeklinde karşımıza çıkacak. Bu kapsamda da en önemli noktalardan biri patent. Makale konusunda yıllardır uğraşılıyor, Makale sayısında bir artış olduğunu görüyoruz ama patentler o kadar hızlı gitmiyor. O konuda da bir takım şeyler yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Turan sözlerini şöyle sürdürdü “Üniversitemizin stretejik planı kapsamında, araştırma ile ilgili stratejimiz; araştırma unsurlarımızı etkinleştirmek ve değer yaratan araştırma çıktıları üretmek. Yine burada da vurgu patent üzerine. Sadece patent almak da değil, bir sonraki aşama olan ticarileştirme tarafına geçmenizi diliyoruz”.

Patent, sayısı az olan bir araştırma çıktısı

Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu “Tüm hocalarımızı içtenlikle kutluyorum. Gerçekten sayısı az ve nadir olan bir araştırma çıktısı. Daha da arttırmaya çalıştığımız bir araştırma çıktısı hiç kuşkusuz. Bu bir öğrenme süreci ve  sayıları ve onunla birlikte niteliğini arttırmak gerekiyor. Eskişehir Teknik Üniversitesi adıyla üç yılı geride bıraktık. Şöyle bir kültürümüz vardı; genelde BAP Projeleri ağırlıklı epey güzel çalışmalar yapılıyordu. Tabi burada ilk oluşturmaya çalıştığımız kültür bir araştırma ekosistemi içerisinde, tabi ki üniversite kaynakları ile desteklediğimiz, projeler, çalışmalarda da olacak ama daha da kıymetlisi ulusal hatta ululararası fonları kullanarak bu çalışmaları yapabilmek. Belirli bir aşama da kaydedebildiğimizi görüyoruz ki bu da çok memnuniyet verici bir gelişme” ifadelerini kullandı.

Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin endekslerde yer almaya başladığını belirten Prof. Dr. Döğeroğlu, “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde bir önceki sene de 19. sıradaydık, bu yılda 19. sırada yer almamız, üniversitenin tanınırlığı ve motivasyonu anlamında da önemli oldu. Buna katkı sunan başta siz olmak üzere tüm hocalarımıza, öğrencilerimize de teşekkür ediyorum. Bir kurum başarı ile yol katediyor ise, hiç kuşkusuz hocalarımız başta olmak üzere sizlerin destekleri ile yol alıyoruz” ifadelerini kullandı.

İş birlikleri ile yönetilen çalışmaların katma değeri yüksek

Araştırma ekosisteminin önemli bir parçasının öğrenciler olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Döğeroğlu, “Bizi biz yapan, bize özgü olan yaklaşımlardan bir tanesi bu. BAP kaynaklarını lisans öğrencilerinden başlayarak, emekli olan hocalarımıza kadar genişletmeye çalıştık. Diğer taraftan iş birlikleri, en çok önemsediğimiz husus. Burada da ilerleme kaydediyoruz. İş birlikleri ile yönetilen çalışmaların katma değeri ve önemi çok daha fazla oluyor. Bunu sadece biz söylemiyoruz, TÜBİTAK da, tüm fonlayıcı kuruluşlar da söylüyor. Stratejik planımızın da önemli parçalarından bir tanesi bu ve bunu akademik yaşamın bir parçası yapmamız gerekiyor” dedi.

Düzenlenen tören kapsamında 6. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’nda; 1 Türk Patent ve Marka Kurumu En İyi Akademik Buluş Ödülü, 1 altın, 2 gümüş ve 1 bronz madalya almaya hak kazanan öğretim elemanlarına ödülleri Rektör Prof. Dr. Döğeroğlu tarafından takdim edildi.

Törende;

"Termokromik Pigment Bazlı Çözeltinin Tekstil Ürünlerinde Uygulanması" başlıklı buluş ile Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü öğretim elemanlarından Prof. Dr. Semra Kurama ve Dr. Lale Civan’a Türk Patent ve Marka Kurumu En İyi Akademik Buluş  Ödülü ve Gümüş Madalya,

 “Esnek İnce Film GaAs Tabanlı III-V Grubu Güneş Hücresinin Si Alttaş Üzerinden Üretimi” başlıklı buluş ile Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretim elemanlarından  Doç. Dr. Mustafa Kulakcı ve Prof. Dr. Uğur Serincan'a Altın Madalya ödülü,

“Donmuş Gözenekli Ortam İçin Hacim Değişikliği Ölçüm Aparatı” başlıklı buluş ile Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Burak Evirgen, İnşaat Mühendisi Onur Uzun, İnşaat Mühendisi Selahattin Attepe ve Prof. Dr. Mustafa Tuncan'a Gümüş Madalya,

Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi’nin ortak hak sahibi olduğu “Baraj Haznesinde Buharlaşmanın Azaltılması İçin Ters Yüzeyde Biyofilm Tabakası Geliştirmesi ve Biokütlenin Değerlendirilmesi” başlıklı buluş ile Prof. Dr. Mustafa Tombul, Prof. Dr. Ali Savaş Koparal ve Masoud Derakhshandeh'e Gümüş Madalya,

“Uzun Namlulu Ateşli Silahlar İçin Susturucu Sistemi” başlıklı buluş ile Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Araş. Gör. Dr. Erdem Özyurt ve Araş. Gör. Mutlu Karaşoğlu'na Bronz Madalya ödülleri takdim edildi.

Tören ödüllerin takdim edilmesi ile sona erdi.