ESTÜ'den Haberler

Geleceğin Bilim İnsanları, Eskişehir Teknik Üniversitesi Astrofizik Eğitim ve Araştırma Biriminde Evrenin Derinliklerine Yolculuk Gerçekleştirdi

 Geleceğin Bilim İnsanları, Eskişehir Teknik Üniversitesi Astrofizik Eğitim ve Araştırma Biriminde Evrenin Derinliklerine Yolculuk Gerçekleştirdi

Eskişehir Toplum ve Sanat Derneği Çocuk Kulübü tarafından Eskişehir Teknik Üniversitesi Astrofizik Eğitim ve Araştırma Birimine 2 Nisan 2023 Pazar günü ziyaret düzenlendi.

 

Uzay-Zaman Noktası Kozmolojik Evrim Laboratuvarında gerçekleştirilen etkinlikte, katılımcılar verilen seminer kapsamında evrenin derinliklerindeki derin uzay cisimleri ile ilgili bilimsel bulguları izlediler. Seminerin her aşamasını büyük ilgi ve merak ile takip eden genç bilim insanları, hayal ettikleri, zihinlerinde canlandırdıkları evreni, derin uzayı anlatarak çağdaş bilimin ulaşabildiği bilimsel ispatları görsel ve işitsel animasyonlar eşliğinde yorumladılar. Laboratuvarın galaksi modeli, genişleyen evren modeli, lazer odası, 2 ve 3 boyutlu uzay-zaman dokusu etkileşim platformları, çift sistemler modeli, gezegen araştırmalarında farkındalık modeli, iç mekân teleskop kubbesi, solucan deliği, kütlesel çekim mercek etkisi, 3 boyutlu yıldız sınıflandırma grafiği, ışık konisi uygulamaları ile bireysel uzay-zaman etkileşimlerini deneyimlediler. Arttırılmış gerçeklik gözlükleri ve QRcode destekli sanal sergi paylaşımları ile görsel ve işitsel derin uzay cisim ve oluşumları odaklı interaktif eğitim alan katılımcılar, evrenin doğası ve işleyişine yönelik kendi fikirlerini güncel bilimin bulguları ile sentezleyerek öğretmenleri ve öğrenci arkadaşları ile paylaştılar.

 

ESTÜ Astrofizik Eğitim ve Araştırma Biriminden Eskişehir Anadolu Lisesine Ziyaret

 

3 Nisan 2023 Pazartesi günü ise ESTÜ Astrofizik Eğitim ve Araştırma Birimi, Eskişehir Anadolu Lisesine konuk oldu. Üniversite eğitimlerine hazırlık yolunda bilim eğitimi alan Lise öğrencileri ile birlikte 2022 Nobel Fizik Ödülü konusu olan “Kuantum Dolanıklık” masaya yatırıldı. Fen bilimlerinin tüm alanlarından destek alan bir platform oluşturularak, EPR paradoksunun gündeme geldiği ve Einstein ile Bohr arasında bilimsel meydan okuma ile alevlenen tartışma üzerinde yorumlar yapılırken, John Bell’in kuramsal yaklaşımına odaklanıldı. Nobel ödülünü paylaşan Clauser, Aspect ve Zellinger isimli bilim insanlarının deneysel çalışmaları detaylandırılarak, Einstein’in ışıktan hızlı bilginin iletilemeyeceği öngörüsüne verilen deneysel ispatlar ile desteklenen cevap değerlendirildi. Dolanık parçacıkların bilgi paylaşımı, nedensellik prensibi çerçevesinde değerlendirilirken Feynman’ın diyagramlarından destek alınarak elektron-foton etkileşimleri incelendi. Lise Fen Bilimleri müfredatına bir katkı olarak değerlendirilen söyleşide, zihinlerdeki doğanın işleyişine yönelik klasik yaklaşımlar yerine, atom altı evrene inilerek, kuantum mekaniksel olarak doğanın gerçekte nasıl davrandığı üzerinde beyin fırtınası gerçekleştirildi.