Ülkemizi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde ESTÜ’de 6 Şubat Depremleri Anma ve Farkındalık Programı düzenlendi. ESTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Konferans Salonunda 6 Şubat Salı günü gerçekleştirilen programa, Rektör Prof. Dr. Sayın Adnan ÖZCAN, Rektör Yardımları Prof. Dr. Sayın Yunus ÖZDEMİR, Prof. Dr. Sayın Onur KAYA, öğretim üyeleri, öğrenciler ve ESTÜ personeli katıldı.
Programda ilk olarak 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Daha sonra ESTÜ ve 6 Şubat Depremleri temalı foto kolaj gösterimi gerçekleştirildi.
ÖZCAN: “6 Şubat depremlerinin hemen ardından toplumsal sorumluluk bilinciyle depremzedelere yardım eli uzattık”
Programın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. ÖZCAN, ESTÜ olarak 6 Şubat depremlerinin hemen ardından toplumsal sorumluluk bilinciyle depremzedelere yardım eli uzattıklarını belirterek, “Bir yıl önce, ülkemiz bu doğal afetle yüzleşti. Biz de üniversite olarak bu süreçte öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz ve tüm çalışanlarımızla birlikte bu zor dönemde dayanışma içinde olduk. Kayıplarımızı ve acılarımızı paylaşarak birbirimize destek olduk. Bilimsel bilgi ve deneyimimizi paylaşarak toplumsal farkındalık oluşturmaya çalıştık. Öğrencilerimiz, araştırmacılarımız ve personelimiz, sahip oldukları bilgi ve becerileri kullanarak toplumun iyiliği için çaba harcadı.” dedi.
Toplumu Bilinçlendirme ve Hazırlık Konusunda Liderlik Yapmaya Devam Edeceğiz
ÖZCAN, ESTÜ’nün deprem sonrasındaki süreçte gösterdiği dayanışma ve yardımlaşma ruhunu daha güçlü bir şekilde sürdürme kararlılığında olduğunu belirterek, “Birinci yılını doldurduğumuz bu acı dolu günlerde, hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Geleceğe umutla bakarken, bilgi, eğitim ve bilimsel yaklaşımlarla ve güçlerimizi birleştirerek toplumsal dayanıklılığı arttırmaya devam edeceğiz. Depremler gibi doğal afetlerle başa çıkma konusundaki çalışmalarımızı güçlendirerek, toplumu bilinçlendirme ve hazırlık konusunda liderlik yapmaya devam edeceğiz.” dedi.
Depremler toplum üzerinde büyük acılar bırakıyor
Depremlerin sadece toprak üzerinde değil toplum üzerinde de derin acılar bırakan doğal afetlerden biri olduğuna vurgu yapan ÖZCAN, “Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ilk deprem 7,7 büyüklüğündeki 65 saniye; Elbistan ilçesindeki ikinci deprem 7,6 şiddetinde ve etki süresi ise 45 saniye olarak gerçekleşti. Sonrasındaki artçı depremler 15 milyona yakın nüfusun yaşadığı 11 ilimizde (Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Kilis, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Elâzığ) büyük bir yıkıma ve can kaybına yol açtı. Depremler sonucunda resmî rakamlara göre en az 53 bin 537 kişi kaybetti. 107 bin 213 vatandaşımız ise yaralandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının açıkladığı verilere göre, Hatay’da 13 bin 883, Kahramanmaraş’ta 7 bin 295, Adıyaman’da 5 bin 826, Malatya’da 4 bin 197, Gaziantep’te ise 3 bin 805 olmak üzere bölgede 36 bin 932 bina deprem anında yıkıldı. Toplam 872 bin bağımsız bölümden oluşan 311 bin bina ise aldıkları hasarlar nedeniyle kullanılamaz hale geldi.” diye konuştu.
Açılış konuşmasının ardından Rektör Prof. Dr. ÖZCAN, ESTÜ Fuaye Alanında deprem temalı sergiyi gezdi.
Anma programının ardından, farkındalık eğitimleri kapsamında Doç. Dr. Sayın Muammer TÜN, “6 Şubat 2023 Depremlerinde Elbistan Afet Koordinasyon Merkezinde ESTÜ Personeli Faaliyetleri”, Prof. Dr. Sayın Uğur AVDAN, “Uzaktan Algılama Teknikleri ile 6 Şubat 2023 Depremleri Sonrası Deformasyon Tespitleri”, Prof. Dr. Sayın Gökhan ÖZDEMİR, “Depreme Karşı Sismik İzolasyon Yöntemi”, Dr. Öğr. Üyesi Sayın Onur KAPLAN ise “Binanız Depreme Dayanıklı mı?” başlıklı birer sunum yaptı.
Program, fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.