ESTÜ'den Haberler

ESTÜ Fidan Dikim Seferberliği Tüm Fakülte ve Meslek Yüksekokulları ile Yapıldı

ESTÜ Fidan Dikim Seferberliği Tüm Fakülte ve Meslek Yüksekokulları ile Yapıldı

2022 yılını “İklim Değişikliğine Uyum Yılı” ilan eden Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin öğrencileri için başlattığı fidan dikme seferberliği gerçekleştirildi. Sosyal Sorumluluk ve Bilimi Sevdirme Komisyonu, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Öğrenci Kulüpleri Koordinatörlüğü ve Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü iş birliği ile 6 Nisan 2022 tarihinde Mühendislik Fakültesi ile başlayan fidan dikme seferberliği,  15 Nisan 2022 Cuma günü sona erdi. Bu kapsamda; Mühendislik Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Fen Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Porsuk ve Ulaştırma Meslek Yüksekokulu’nu kapsayacak şekilde tüm fakülte ve meslek yüksekokullarının katılımıyla İki Eylül Kampüsü ağaçlandırılması yapıldı.

Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürsoy Arslan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Çabuk, Dekanlar, Meslek Yüksekokul Müdürleri, Park ve Bahçeler Müdürü Akın Akman, Kulüpler Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Bekir Tuna Kayaalp, Sosyal Sorumluluk ve Bilimi Sevdirme Komisyonu Başkanı Araş. Gör. Dr. Şura Toptancı, tüm dikim etkinliklerine katılarak birebir destek sağladı.

Rektör Prof. Dr. Döğeroğlu, İki Eylül Kampüsü’nün ağaçlandırılması için yürütülen çalışmalardan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, “Kampüsümüzün geneline yaydığımız dikim etkinliğinin bir diğer önemli yanı ise Üniversitemiz 2021 -2022 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde “iklim değişikliğine uyum” temasını benimsemiş olmamızdır. Bilindiği üzere, akademik açılış törenimizde TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu tarafından “Küresel İklim Değişikliği Ülkemizin Uyum Çalışmaları ve Paris Anlaşması” konulu ilk ders verilmişti.  Bunun devamında bu konuda eğitim, araştırma, toplumsal katkı noktalarında üniversite olarak nasıl yer alabiliriz, kendimizi nasıl konumlandırabiliriz diye Aralık ayında bir çalıştay yaptık. Sonrasında mevcut durumumuzu da görebilmek için bir farkındalık anketi uyguladık: bu konuda ne kadar sürece sahip çıkıyoruz ne kadar farkındayız, bu konuyu ne kadar biliyoruz, eğitim ihtiyacımız var mı ve bildiklerimizi de ne kadar hayata geçiriyoruz. Asıl önemli olan da bilmenin ötesinde bunu hayatımızda uygulayabilmek.  Dolaysıyla çok mutlu eden bir anket çalışması oldu çünkü katılım oranı çok yüksekti ve farkındalık seviyesinin çok yüksek olduğunu söylüyordu. Eğitim ihtiyacına yönelik işaretler vardı ve sayfalar dolusu açık uçlu sorulara yapılan geri bildirimler vardı. Bu konunun sahiplenildiğini ve önemsendiğini de gösterdi bizlere” dedi.

“İklim Değişikliğine Uyum” konusunda eğitim-araştırma faaliyetleri açısından da radyo programları, Spotfiy podcastleri, iklim farkındalığı ile ilgili ortak kodlu bir ders, disiplinlerarası bir yandal programı ve e-sertifika programı gibi her biri farklı noktalarda katkı sağlayacak hazırlıkların yapıldığını belirten Prof. Dr. Döğeroğlu, “Bu konuda yazdıklarımız, çizdiklerimiz, konuştuklarımızın ötesinde kampüste de bir şeyler yapalım çabası vardı. Yeşil alanları arttırma etkinlikleri de bunun bir parçası. Ama bu farklı boyutlara da evrilecek, örneğin bir bisiklet etkinliği gibi, kampüsü temizliyoruz etkinliği gibi, sizlerden gelen öneriler olursa bunları da hayata geçirmeye çalışırız” ifadelerini kullandı.

İklim değişikliğine uyumun sadece ağaç sayısını, yeşil alanları artırmak olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Döğeroğlu, “Enerjide, su kullanımında, ulaşımda da doğaya uyumlu iş yapış şekillerini ortaya koymamız gerekecek. Bu etkinliğin önemli bir parçası da Çevre ve Sürdürülebilirlik Kulübü ve bu vesileyle öğrencilerimizi de işin içerisine katmış bulunuyoruz. Bu yılki etkinliklerde kulübümüzün önemli katkıları olacak” dedi.   

İki Eylül Kampüsü’nde fidan dikme etkinlikleri devam edecek.