ESTÜ'den Haberler

Eskişehir Teknik Üniversitesinde Dış Danışma Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

Eskişehir Teknik Üniversitesinde Dış Danışma Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

Eskişehir Teknik Üniversitesi Dış Danışma Kurulu toplantısı 26 Aralık 2024 Perşembe günü Rektörlük Senato Salonunda gerçekleştirildi. Eskişehir Teknik Üniversitesi adına ev sahipliğini Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan’ın yaptığı toplantıya; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Onur Kaya ve Prof. Dr. Yunus Özdemir, Genel Sekreter Cengiz Kaçal, Kurumsal Gelişim ve Planlama Koordinatör Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Aslı Kaya Karakütük ve İstatistikçi Serhat Osman Doğan  ile Dış Danışma Kurulu Üyeleri; KOSGEB Eskişehir Müdürü Tarık Yılmaz, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ahmet Şakar, Anadolu Üniversitesi Bitki, İlaç ve Bilimsel Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİBAM) Müdürü Prof. Dr. Temel Özek, Çimsa Çimento A.Ş. Fabrika Müdürü Ender Ayas, TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Fındık,  Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Üretim Yönetim Direktörü Vedat Sarıgöl ve Beko Global Baş Mühendisi Ceren Irmak Karameşe katıldı.

Kontenjan doluluk oranı %100

Toplantı, Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan’ın Eskişehir Teknik Üniversitesi ile ilgili bilgilendirmelerde bulunduğu bir sunum ile başladı. Üniversitemizde kontenjan doluluk oranının bu sene %100’e ulaştığını vurgulayan Prof. Dr. Özcan, öğrencilerin %18’inin ilk tercihinde, %58’inin ilk beş tercihinde, %84’ünün ise ilk 10 tercihinde Üniversitemiz programlarını tercih ettiğini ve lisans programlarına yerleşen öğrencilerin %89’unun Eskişehir dışından geldiğini” bildirdi.

18 Akredite Programdan 14’ü Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logosuna Sahip

Rektör Prof. Dr. Özcan, Eskişehir Teknik Üniversitesinin programlar bazında akreditasyon oranının en yüksek olduğu üniversiteler arasında olduğunu vurguladı. Akredite olmuş bölümleri ve güçlü akademik kadrosuyla öncü konumda yoluna devam eden Eskişehir Teknik Üniversitesinin, Yükseköğretim kalite Kurulu (YÖKAK) onaylı bağımsız kuruluşlar tarafından akredite edilmiş 18 programının olduğunu belirtti. Eskişehir Teknik Üniversitesinin TYÇ logosu olan program sayısının Türkiye ortalamasına göre oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özcan, 14 programın bu logonun kullanım hakkını kazanmasının gurur verici olduğunu, diğer programların da en kısa sürede akreditasyon sürecini tamamlamak için gayret gösterdiklerini de vurguladı.

Sektörel Deneyim ve İstihdam Garantili İşbirlikleri

Rektör Prof. Dr. Özcan, Akademi Programları ve İşletmelerde Mesleki Eğitim (İME) hakkında da bilgiler verdi. Porsuk Meslek Yüksekokulunun Bilgisayar Programcılığı, Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı, Mekatronik ve Makine Resim ve Konstrüksiyonu programlarında öğrenim gören öğrencilerin, İME programlarından faydalandığını belirtti. 2024 yılında, Şişecam, Vitra, Ford, Haier, Çimsa ve Eczacıbaşı gibi firmalarda toplamda 144 öğrencinin İME programlarına katıldığını belirtti. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Gövde ve Motor Bakımı ile Havacılık Elektrik ve Elektroniği programlarında öğrencilerin son iki yarıyılının birinde işyerinde mesleki eğitim için sektöre gittiğine de değinen Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, böylece öğrencilerimizin havacılık alanında sektörde çok ciddi deneyim kazanmakta olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özcan, ülkemizin önde gelen havacılık firmalarından biri olan Sun Express ile imzalanan istihdam garantili protokolle de ilgili firmanın bakım teknisyenlerinin ve diğer personelinin bizzat öğrencilerimize eğitim vermekte olduğunu ve öğrencilerimize sektör deneyimi kazandırdığını, sonrasında onları istihdam ettiğini belirtti.

Ülkemizin önde gelen global firmalarının Eskişehir Teknik Üniversitesinde uygulama laboratuvarlarının bulunduğuna değinen Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, bu çerçevede üniversitede Ford Otosan’ın Yazılım Ofisi ile Mesleki Eğitim ve Bakım Laboratuvarı, Eczacıbaşı Yazılım Ofisi, Emsa Jenaratör Laboratuvarı ve Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezinin kampüs içerinde faaliyet gösterdiğine ve öğrencilerle, ilgili firmaların temsilcilerinin sürekli temas halinde olduğunu, beraber çalıştıklarını ve firmaların öğrencilere sektörel deneyim kazandırdığını ve aynı zamanda geçen yıl bu programa devam eden bazı öğrencilerin mezun olduktan sonra ilgili firmalarda işe başladığını ifade etti.

Kütüphane ve Yemekhane ile İlgili Çalışmalar Devam Ediyor

Dış Danışma Kuruluna kampüs hakkında da bilgilendirmelerde bulunun Prof. Dr. Özcan, yapımı devam eden kütüphanenin 2025 yılının ortasında tamamlanacağını ve yemekhane ile ilgili çalışmaların sona yaklaştığını belirtti. Prof. Dr. Özcan, kampüsteki spor tesislerini ve ekipmanlarını yenilemek ve altyapıyı iyileştirmek adına yoğun çaba harcadıklarını da ifade etti.

ESTÜ Uçak Filosu Büyüdü

İşletmeciliği Eskişehir Teknik Üniversitesinde bulunan Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı yolcu trafiğe ilişkin de bilgiler veren Prof. Dr. Özcan; “Havalimanı 2024 yılının ilk on ayında, dış hatlarda 99.974 kişi toplamda ise iç hatla birlikte 100.239 yolcuya ulaştı.” dedi. Porsuk Projesiyle Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Pilotaj Programında yürütülen eğitimlerde kullanılan uçak filosunun 11’den 18’e çıkartıldığını kaydetti. Bu sayede uçak filosunun hem sayıca büyüdüğünü hem de daha modern bir yapıya kavuştuğunu da sözlerine ekleyen Rektör Prof. Dr. Özcan, Porsuk Projesiyle elde ettiği kazanımlar sayesinde ESTÜ’nün uzun vadede hem kamu yararına sunduğu çıktıları arttırmayı hem de ülkemizin sivil havacılığının gelişimine daha fazla katkı sağlamayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.

Toplantıda Prof. Dr. Özcan’ın sunumu sonrası dış danışma kurulu üyeleri ile istişarelerde bulunuldu. Dış Danışma Kurulu üyelerinin, Üniversitedeki eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, topluma hizmet, uluslararasılaşma ve yönetim konularında görüş ve önerilerini ilettiği ve Üniversiteden beklentilerini ifade ettiği görüşmeler sonrasında toplu fotoğraf çekimi yapıldı.