ESTÜ'den Haberler

Eskişehir Teknik Üniversitesi Astrofizik Eğitim ve Araştırma Birimi “Açık Gökyüzü Paydaşlığı” Seminerleri ve Teleskop Gözlemi Etkinlikleri Başarılı Bir Biçimde Tamamlandı

Eskişehir Teknik Üniversitesi Astrofizik Eğitim ve Araştırma Birimi “Açık Gökyüzü Paydaşlığı” Seminerleri ve Teleskop Gözlemi Etkinlikleri Başarılı Bir Biçimde Tamamlandı

Eskişehir Teknik Üniversitesi Astrofizik Eğitim ve Araştırma Birimi’nin Bilim & Toplum etkinlikleri çerçevesinde, “Açık Gökyüzü Paydaşlığı” seminer ve teleskop gözlemi etkinlikleri, Haziran-Kasım ayları arasında gerçekleştirildi.

Farklı nitelikteki eğitim kurumları ve bilim topluluklarının katıldığı etkinliklerde, farklı yaş gruplarından 3 bin 200’ün üzerinde katılımcı ile uzay araştırmalarının güncel gelişmeleri odaklı seminerlerin ardından teleskoplar ile gündüz Güneş, gece ise Ay ile birlikte Jüpiter ve Satürn gezegenlerine yönelik gözlemler yapıldı.

Açık Gökyüzü Paydaşlığı etkinliklerinin en yoğun dönemi Haziran ayında yaşandı

Haziran ayı etkinlikleri kapsamında “Güneşin Evrimi ve Yüzey Aktiviteleri semineri”  ve “En Yakın Yıldız Odaklı Teleskop Gözlemi” başlığı altında, Şehit Fazıl Yıldırım Ortaokulu ve MAT-FKB Özel Gelişim Anadolu/Fen Lisesi öğretmen ve öğrencileri ile kendi okullarında seminer ve gözlem etkinlikleri gerçekleştirildi. “Kozmolojik Evrim Süreci Eğitsel Çalışmalarında Laboratuvar ve Materyal desteği” başlığı altında öğretmenlere yönelik söyleşiler ESTÜ Uzay-Zaman Noktası Kozmolojik Evrim Laboratuvarında yapıldı. “Bilim ve Teknoloji Sergisinde Arttırılmış Gerçeklik QRcode Uygulamaları” temalı buluşma ise Eskişehir Anadolu Lisesi Uzay ve Havacılık Kulübü öğrencileri ile gerçekleştirildi. Eksi 25 Derneği etkinlik sahasında yapılan gece teleskop gözlemi etkinliklerinin odağında Ay, seminer konusunda ise Ay’ın evrimi vardı. Haziran ayının son etkinliği ise öğretmenlere yönelik oldu. “Model ve Materyal Kullanarak Ayın Evreleri-Tutulmalar ve Dokunulabilir Eğitim Objelerinin Tasarımı” teması ile buluşulan öğretmenler ile eğitimde materyal kullanımı, Ay’ın yapısı ve gözlemlenme prensipleri üzerine paylaşımlarda bulunuldu.

Temmuz ayının ev sahibi İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü oldu

Temmuz ayının etkinlikleri İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi. Öğretmenlere yönelik astronomi odaklı eğitim seminerlerinde astronomi konulu laboratuvar çalışmaları ve uygulama atölyeleri yapılırken, sahada kurulan teleskoplar ile Güneş, Ay, Jüpiter, Satürn hedefli teleskop gözlemleri gerçekleştirildi.

Öğrencilerin Güneş ve diğer yıldızlar ile ilgili merak ettikleri sorular yanıtlandı

Ağustos ayında Eskişehir Gülay Kanatlı Ortaokulu ve Eskişehir Murat Atılgan Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri ile ESTÜ Yunus Emre Gözlemevindeki buluşmada, Güneş diski ve lekeleri hedefli teleskop gözlemleri yapılırken, öğrencilerin Güneş ve diğer yıldızlar ile ilgili merak ettikleri konular kapsamında söyleşiler gerçekleştirildi.

Eylül ayının konusu, güneşe en yakın yıldızlar ve evrim süreçleriydi

Eylül ayında Eskişehir Arif Nihat Asya Ortaokulu ve Eskişehir İstiklal Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri ile kendi okullarının bahçelerine kurulan teleskop ile gerçekleştirilen etkinliklerinde güneş diski ve güneş lekelerine yönelik teleskop gözlemleri yapılırken, Güneşe en yakın yıldız olarak referans alınıp diğer yıldız tipleri ve evrimleri üzerine söyleşiler gerçekleştirildi.

Hacettepe Üniversitesi ile iş birliği yapıldı

Ekim ayının ilk paydaşı Hacettepe Üniversitesi Fizik Topluluğu oldu. Fizik çatısı altında birleşse de birçok fen ve mühendislik anabilim dalı öğrencilerinden oluşan topluluk ile Galileo ve bilime katkıları söyleşisi ve Galileonlara yönelik gece teleskop gözlemleri gerçekleştirildi. Katılımcılar, ESTÜ Gezegen Araştırmalarında Farkındalık Laboratuvarı'nda ölçekli yapılandırılan Mars-Gale Kraterinde Merak-Curiosity robotu ile Mars ufku fotoğraflama ve kraterde sondaj uygulamalarını deneyimlediler. MAT-FKB Özel Gelişim Anadolu/Fen Lisesi öğretmen ve öğrencileri ile ESTÜ Yunus Emre Eğitim Laboratuvarı'nda gerçekleştirilen buluşmada ise en yakın yıldız Güneş söyleşisi ve ardından farklı filtreler ile güneş gözlemleri yapıldı. Eskişehir Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hedefinde ise 25 Ekim parçalı güneş tutulması vardı. Okullarının bahçesine kurulan teleskoplar ile 3 saat süren kozmik etkileşim, öğretmenler ve lise öğrencilerinden oluşan geniş katılımcı kitlesi ile izlenirken, güneş tutulmalarının astrofizik ve tarihsel detayları konuşuldu.

Eskişehir Bilim Felsefe Sanat Topluluğu ile yapılan astronomi & felsefe merkezli söyleşi ve gezegen gözlemleri ile başlayan Kasım ayında, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri ile Güneş gözlemi ve astronomi eğitimi ile toplumların sosyokültürel gelişimi ilişkisi konuşuldu. Kasım ayının ilk Pazartesi gecesi çevrimiçi olarak yapılan Derin Uzay Sohbetleri'nde 2022 Nobel Fizik Ödülü konusuna felsefenin yaptığı göndermeler ve kuantum mekaniksel yaklaşımlar tartışıldı. Kasım ayının son buluşması ise Ahmet Yesevî İşitme Engelliler Ortaokulu öğrenci ve öğretmenleri ile gerçekleştirildi. Yunus Emre Gözlemevi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, güneş lekeleri gözlemi yapılırken, güncel uzay araştırmaları konuları tartışıldı.

Eskişehir Teknik Üniversitesi Astrofizik Eğitim ve Araştırma Birimi, bünyesinde yer alan farklı nitelikte bilimsel ve teknik altyapıya sahip laboratuvarlarda, farklı eğitim düzeylerindeki öğrenciler ile buluşmaya, uzay bilimlerinin farklı alanlarında farkındalık yaratmaya, dinamik etkileşimlere ve bilimsel & teknolojik gelişmelere paralel güncellemeler ile uzay bilimleri temalı saha çalışması odaklı paylaşımlarda bulunmaya devam edecek.