"2024 Erasmus+ Merkezi Projeler Bilgi Günü" toplantısı 23 Ocak 2024 Salı günü Ankara’da gerçekleştirildi. Yükseköğretim kurumlarından temsilcilerin katıldığı toplantıda "Yenilikçilik için İttifaklar", "Mesleki Mükemmeliyet Merkezleri" ve "Kapasite Geliştirme" projelerine ilişkin bilgilendirmeler ve her bir proje türünde daha önce proje yapma tecrübesi olan kurumlardan temsilciler tarafından tecrübe paylaşımı başlığı altında sunumlar yapıldı. Bu kapsamda; Eskişehir Teknik Üniversitesinin tam ortak olarak yer aldığı "Aviation Safety Professional Diploma (ASPro)" isimli proje, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sayın Ayşe KÜÇÜK YILMAZ tarafından Mesleki Eğitim Alanında Kapasite Geliştirme sunumunda örnek proje olarak paylaşıldı.
Merkezi projeler Avrupa çapında akademi, özel sektör, kamu kuruluşları ve sivil toplum gibi çok geniş yelpazeden kurum/kuruluşların işbirliğine dayanan ve yükseköğretim, mesleki eğitim, okul eğitimi, yetişkin eğitimi, gençlik ve spor alanlarında karşılaşılan ortak sorunlara yeni ve yenilikçi yaklaşımlar geliştirerek ortak çözümler sunmayı hedefleyen geniş ölçekli uluslararası projelerdir. Bu projelerin bazıları kapsamında; yükseköğretim standartlarının geliştirilmesi, üniversite-sanayi işbirlikleri ile sektörlerin yenilikçilik kapasitesinin geliştirilmesi, sektörlerde karşılaşılan beceri açıklarının giderilmesi, girişimcilik anlayışının artırılması, Avrupa dışındaki ülkelerin mesleki eğitim kapasitelerinin geliştirilmesi gibi konulara odaklanılmaktadır. Etkileri açısından iş, kamu, araştırma ve eğitim dünyasının iş birliklerini ön gören bu projelerde proje başına 4 Milyon Avro’ya kadar hibe tahsis edilmektedir.
Proje ile Havacılık Güvenliği Yönetim Sistemi (SMS) Konusunda Mesleki Eğitim Programı Bulunmayan Ürdün’e Destek Olmak Amaçlanıyor
Eskişehir Teknik Üniversitesinin tam ortak olarak yer aldığı, Havacılık Emniyeti ve Güvenliği Profesyonel Diploması – ASPro isimli proje ile; Havacılık Güvenliği Profesyonel Diploması Havacılık Güvenliği Yönetim Sistemi (SMS) konusunda tutarlı bir mesleki eğitim programı bulunmayan Ürdün’de sektörün yeterli nitelikleri taşıyan kalifiye personel olarak güçlendirilebilmesi, yetkinliklerinin geliştirilmesi ve yeni düzenlemelere uyum sağlayarak havacılık endüstrisinde yüksek performansla çalışabilmesi için Ürdün havacılık sektörüne destek olunması amaçlanmaktadır. Bu projedeki ortaklar ve görev alan kişiler, havacılık emniyeti ve güvenliği, mesleki eğitim ve öğretim ile kapasite geliştirme projelerinin uygulanması alanlarında tamamlayıcı uzmanlığa sahip kuruluşlardan oluşmaktadır.
Proje, Ürdünlü ortak kurumlar tarafından sunulan iki yıllık bir Teknik Diploma sertifikası (resmi CVET düzenlemelerine göre) ve katılımcı Ürdün HEI'leri Yaşam Boyu Öğrenme merkezleri tarafından sunulacak 3 yüksek lisans düzeyinde MOOC (Massive Open Online Courses) geliştirerek ve akredite ederek SMS alanında havacılık endüstrisi personeli için beceri kazandırma yolları oluşturmayı hedefliyor. Proje ile aynı zamanda dünya genelinde ve Ürdün'de çok düşük olan kadınların sektörde istihdam edilebilirliğini artırmak da amaçlanıyor.
Proje uygulaması sırasında, endüstrinin mesleki eğitim müfredatının tasarımı ve geliştirilmesine aktif katılımı ilkesi, müfredat içeriği ve kitlesel açık çevrimiçi dersler konusu endüstriyel paydaşlarla birlikte kararlaştırılarak uygulanacaktır. Dijital 3D teknolojilerinin (3D baskı ve 3D tarama) ve yazılım tabanlı öğrenmenin tanıtılması, projenin ve sonuç olarak akredite edilecek mesleki diplomanın yenilikçi ve son teknoloji karakterine de katkıda bulunacaktır. Üç MOOC'un yanı sıra profesyonel diploma uzmanlığının 6 seçilmiş kursu da proje uygulama süresi boyunca tamamen geliştirilecek ve pilot olarak uygulanacaktır.