Uluslararası Sivil Havacılık Günü, ESTÜ’de büyük bir coşkuyla kutlandı. ESTÜ Havacılık Kulübü tarafından düzenlenen kutlama programı, 7 Aralık Perşembe günü ESTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Uluslararası Sivil Havacılık Günü kutlama programına, ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Sayın Adnan ÖZCAN, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Öznur USANMAZ, Türk Hava Yolları Kaptan Pilotu Sayın Murat ERSOY, Türk Hava Yolları Kabin Amiri Sayın Sinem GÜLDAL, ISG Operasyon Direktörü Sayın Ali Mehmet UYAR, IST Bilişim Genel Müdürü Sayın Reha ÇETİN, IST Havacılık Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Sayın Vedat YILDIZ, TD Team Kurucusu Sayın Taner DOĞAN, MNG Havayolları Ramp Hizmetleri Müdürü Sayın Kurtuluş DEMİRCİ, öğretim elemanları, sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Rektör ÖZCAN: ESTÜ havacılık sektörüne önemli katkılar sunuyor
Programın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. ÖZCAN, ESTÜ’nün Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Ulaştırma Meslek Yüksekokulu ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ile sivil havacılık alanında eğitim-öğretim, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini sürdürdüğünü hatırlatarak, “ESTÜ eğitim-öğretim, araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile havacılık sektörüne önemli katkılar sunmaktadır. Üniversitemiz, Dünya Sivil Havacılık Gününü öğrencileriyle birlikte 2006 yılından bu yana çeşitli etkinlikler düzenleyerek kutlamaktadır. Bu yılki kutlamamızın, Cumhuriyetimizin 100. yılında gerçekleşiyor olması da ayrı bir önem arz etmektedir.” dedi.
ESTÜ teknolojiye hâkim, toplumsal ve etik değerlere bağlı havacıları sektöre kazandırıyor
Devlet ve özel sektör bünyesindeki havacılık kurum, kuruluş ve işletmelerinin Cumhuriyetle birlikte geliştiğine vurgu yapan ÖZCAN, “Günümüzde savunma sanayi başta olmak üzere Türk havacılık sanayinde önemli adımlar atılmıştır. Bu süreçte Eskişehir Teknik Üniversitesi; çağın gerektirdiği öğrenme ortamlarını sunarak, havacılık alanında gerekli yetkinliklere sahip, teknolojiye hâkim, toplumsal ve etik değerlere bağlı havacıları sektöre kazandırmıştır.” dedi.
USANMAZ: Fakültemiz 37 yıllık havacılık eğitimi geçmişiyle Türkiye’nin havacılık başarısına katkı sunuyor
ESTÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur USANMAZ ise yaptığı konuşmada, ESTÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinin 37 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatarak, “Fakültemiz 37 yıllık havacılık eğitimi geçmişi ve sektöre kazandırdığı mezunları ile Türkiye’nin havacılık başarısına katkı sağlamıştır. UGMB, HEE, HY, Hava Trafik Kontrol ve Pilotaj alanında vermiş olduğu eğitimler ve sektöre kazandıracağı yeni mezunlar ile de şüphesiz bu katkı artarak devam edecektir.” diye konuştu.
Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütünün (Eurocontrol) yayınladığı 2023 yılı Hava Trafik istatistiklerine atıfta bulunarak Türk Havacılığının geldiği noktayı değerlendiren USANMAZ, “EUROCONTROL istatistiklerine göre Ankara saha kontrol merkezimiz, Avrupa’daki en yoğun 4. saha kontrol merkezi olmuştur. Türk Hava Yolları, en fazla uçuş gerçekleştiren 3. havayolu şirketi olmakla birlikte ilk sıralarda Raynair ve Easyjet yer almaktadır. Bu da THY’nin kendi sınıfında birinci olduğu anlamına gelmektedir. İstanbul Havalimanımız ise Avrupa’daki en yoğun havalimanı olmuştur.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Boeing firmasının destekleri ile ESTÜ tarafından havacılık sektörünün geleceği için yenilikçi fikirler geliştirmeyi teşvik etmek amacıyla düzenlenen “Havacılığın Geleceği” isimli proje yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.
Ödül töreninin ardından Rektör Prof. Dr. ÖZCAN, Dekan Prof. Dr. USANMAZ ve sektör temsilcileri Yabancı Diller Yüksekokulu fuaye alanındaki stantları ziyaret ederek, ESTÜ öğrencilerinden ve proje takımlarından yürütmekte oldukları proje ve faaliyetler ile ilgili bilgi aldı.
Etkinlik, gün boyu devam eden oturumlarda söz alan özel sektör temsilcilerinin konuşmalarının ardından sona erdi.