ESTÜ Duyurular

III. Savunma Sanayi Konferansı Üniversitemizde Düzenlendi

Üniversitemiz Savunma Sanayii ve Teknolojileri Kulübü (SASTEK) tarafından üçüncüsü düzenlenen Eskişehir Savunma Sanayii Konferansı (ESAS’21), 18 -19 Aralık 2021 tarihlerinde İki Eylül Kampüsü Yabancı Diller Konferans Salonu’nda yapıldı.

Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Çabuk, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Helikopter Dairesi Başkanı Hüseyin Avşar, Araştırma ve Lisansüstü Süreçler Direktörü Prof. Dr. Servet Turan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Kaya ile sektörden konuşmacılar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Savunma Sanayii ve Teknolojileri Kulübü (SASTEK) Başkanı Pelinsu Meydan, disiplinlerarası çalışma şeklini benimseyerek faaliyetlerini sürdüren Savunma Sanayii ve Teknolojileri Kulübü’nün (SASTEK) hedef ve ilkelerinden bahsederek söze başladı.

Egemenliğimizin en büyük destekçisi olan savunma sanayiinin gelişimi, özellikle son zamanlarda artan yerli ve milli katkıları ülkemiz için önem arz etmektedir.

2019 yılında kurulan ve akademik danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Boğaç Poyraz’ın yaptığı bir öğrenci kulübü olan Savunma Sanayii ve Teknolojileri Kulübü’nün çok genç bir kulüp olduğunu da sözlerine ekleyen Meydan, “Pandemi sonrasında bu denli geniş ve kapsamlı bir etkinlik düzenliyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Ülkemizin savunulmasında ve geleceğinde büyük bir rol oynayan savunma sanayiimizin gelişimini herkes gibi bizler de yakından takip etmekteyiz. Egemenliğimizin en büyük destekçisi olan savunma sanayiinin gelişimi, özellikle son zamanlarda artan yerli ve milli katkıları ülkemiz için önem arz etmektedir” dedi.

Öğrenci Kulüplerimiz, Proje Takımlarımız, araştırmacılarımız ve öğretim elemanlarımız bu dönem içerisinde sergiledikleri performans ile ülkemizi fark yaratacak noktalara taşıdılar. 

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Çabuk, Eskişehir Teknik Üniversitesi olarak öğrenciler tarafından düzenlenen bu tür etkinlikleri önemsediklerini ve onların her zaman destekçisi olduklarını belirtti. III. Savunma Sanayii Konferansı’nın pandemi dönemi sonrasında düzenlenen yoğun katılımlı etkinliklerden biri olduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Çabuk, “ESTÜ olarak Pandemi sürecini oldukça başarılı bir biçimde yönettiğimizi düşünüyorum. Pandeminin getirdiği zorluklara rağmen araştırma alanında ve öğrencilerimizin yürüttükleri etkinliklerin oranında artış gözlemlediğimizi de gururla ifade etmek istiyorum. Öğrenci Kulüplerimiz, Proje Takımlarımız, araştırmacılarımız ve öğretim elemanlarımız bu dönem içerisinde sergiledikleri performans ile ülkemizi fark yaratacak noktalara taşıdılar” ifadelerini kullandı.

ESTÜ, Savunma Sanayii teknolojileri konusunda da akademik imkanlarıyla, araştırma laboratuvarlarıyla, öğrencilerinin ve proje takımlarının yürüttükleri faaliyetlerle oldukça iyi sıralarda yer alıyor.

Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin yeni kurulan bir üniversite olmasına rağmen kökleri geçmişe dayanan bir kurum olduğunun da altını çizen Prof. Dr. Çabuk, “Öğrencilerimiz tarafından düzenlenen bu başarılı etkinliklere kıymet verdiğimizi ve önemsediğimizi bir kez daha vurgulamak isterim. Öneminin giderek arttığı Savunma Sanayii teknolojileri konusunda da Üniversitemizin akademik imkanlarıyla, araştırma laboratuvarlarıyla, öğrencilerimizin ve proje takımlarımızın yürüttükleri faaliyetlerle oldukça iyi sıralarda yer aldığını da gururla belirtmek istiyorum” dedi.

Savunma Sanayii Teknolojileri bir ülkenin gelişmesinde rol oynayan en önemli olgulardan biri

Araştırma ve Lisansüstü Süreçler Direktörü Prof. Dr. Servet Turan, Savunma Sanayii Teknolojilerinin ülkelerin gelişmesinde önemli rol oynadığını vurguladı. Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin araştırma odaklı bir üniversite olduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Turan, “Araştırma, her şeyin başlangıcıdır. Savunma Sanayii’nin de en önemli başlangıç noktalarından birisi araştırma konusu olacaktır. Bu noktada yer alan ana unsurlardan bir tanesi de siz değerli öğrencilerimizsiniz. Hemen hepinizin bildiği üzere öğrencilerimizi sürecin içerisine dahil etmek üzere elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda öğrencilerimiz TÜBİTAK projelerine yoğun ilgi göstererek araştırma konusunda üniversitemizi üst sıralara taşımaktadırlar” dedi.

Farklı disiplinleri aynı postada eriterek çalışmaya devam ediyor

Savunma Sanayii ve Teknolojileri Kulübü’nün (SASTEK) Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin kuruluş sürecinde faaliyet göstermeye başladığına da dikkat çeken Prof. Dr. Turan, “Kulübün kuruluş sürecinde bünyesinde disiplinlerarası faaliyetlere yer veren bir kulüp olması gerektiğini düşünerek yola çıkmıştık. Bu hedefle ortaya çıkan Savunma Sanayii ve Teknolojileri Kulübü (SASTEK), farklı disiplinleri aynı potada eriterek çalışmaya devam ediyor. Savunma Sanayii alanında çalışanların da gözlemleyebileceği ve doğrulayabileceği gibi tek bir uzmanlık alanı ile profesyonel yaşamda başarılı olmak neredeyse imkânsız. Bu nedenle birlikte ve takım olarak çalışmak gerekiyor. Bu takımın parçası olmak için de böyle bir noktadan sürece dahil olmak oldukça önemli. Bu kapsamda da kulübümüzün oldukça başarılı işlere imza attığına şahitlik ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin her noktasında bu tür faaliyetleri görmek istiyoruz

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Helikopter Dairesi Başkanı Hüseyin Avşar, Savunma Sanayii Konferansı’nın katma değer sağlamak adına oldukça önemli bir faaliyet olduğuna dikkat çekerek söze başladı. Profesyonel yaşamda başarılı olmak için fark yaratmak gerektiğinin de altını çizen Avşar, “Bu yaşlarda bu farkındalığın oluşması çok önemli. Savunma Sanayii Başkanlığı olarak Türkiye’nin her noktasında bu tür faaliyetleri görmek istediğimizi de ifade etmek isterim. Hepinizi tebrik ediyorum. Bugün sizlere sektörün gelişimini, başkanlığımızı ve helikopter projelerimizi anlatan bir sunum yapacağım” dedi. Konuşmasının ardından sunumla devam eden Avşar, kapsamlı sunumuyla öğrencileri bilgilendirdi.

Açılış konuşmalarının ardından sektör temsilcilerinin sunumları ile devam eden etkinlik 18 Aralık 2021 tarihinde sona erdi. İki gün boyunca yüz yüze yapılan etkinlik kapsamında T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, FNSS Savunma Sistemleri A.Ş., Roketsan Roket Sanayii ve Ticaret A.Ş., Nurol Teknoloji San. ve Mad. Tic. A.Ş., Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş., Alp Havacılık San. ve Tic. A.Ş., TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEİ), HAVELSAN A.Ş., CES İleri Kompozit ve Savunma Teknolojileri A.Ş. ve SSB Vizyoner Genç gibi alanında öncü sektör temsilcileri ile bir araya gelinerek Savunma Sanayii ve Teknolojilerinin günümüzdeki durumu ve gelecekte uygulayacağı planlar konuşuldu.