“Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) 2021 yılı Yenilik ve Verimlilik Mali Destek Programı” kapsamında desteklenen “Eskişehir Kalibrasyon ve Ölçüm Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Kurulumu” başlıklı proje sunumu, Eskişehir Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Eskişehir Ölçüm ve Kalibrasyon Teknolojileri Çalıştayı”nda gerçekleştirildi.
Ülkemizde özellikle otomotiv, havacılık, beyaz eşya ve savunma sektörlerinde araştırma geliştirme faaliyetleri gösteren öncü şirketler ile katılımcılarını ortak bir paydada buluşturmayı amaçlayan Eskişehir Ölçüm ve Kalibrasyon Teknolojileri Çalıştayının açılış konuşmalarını gerçekleştiren ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Sayın Adnan ÖZCAN, “Türkiye’nin kalkınma hedefleri doğrultusunda stratejik öneme sahip sektörlerde küresel düzeyde artan rekabete karşı konulabilmesi için fiziki, beşerî ve teknolojik altyapının geliştirilmesi bir zarurettir. Bu sektörlerde faaliyet gösteren tüm firma ve kuruluşlar için, ölçüm ve test faaliyetleri vazgeçilmez birer unsurdur. Bu kapsamda ulusal çapta sanayinin nitelikli ürün geliştirmek için ihtiyaç duyduğu test ve ölçüm teknolojilerinin geliştirilmesi ve uygulamasına yönelik faaliyet gösteren bir laboratuvar Eskişehir’de kurulmuş ve faaliyete geçirilmiştir” dedi.
Kurulan laboratuvarda tamamıyla yurt dışından temin edilen ölçüm problarının yerli ve milli kaynaklarla yurt içinde üretilmesi ve birden fazla alanda ölçüm ve kalibrasyon hizmeti verilmesinin hedeflendiğini dile getiren Rektör Prof. Dr. ÖZCAN, “Ölçme ve ölçüm teknolojileriyle ilgili yapılacak çalışmalarla geliştirilecek bilgi ve tecrübe, sanayi kuruluşlarına aktarılarak firmaların test tecrübelerine katkı sağlanacaktır. Bu bağlamda ihracat hedefi olan, ürün verimliliğini ön plana çıkaran yenilikçi yaklaşımlarla rekabetçi ürünler ortaya çıkarmayı hedefleyen tüm firmalar ile ortak çalışmalar yapılması arzulanmaktadır. Üniversite olarak dün olduğu gibi bugün de ve gelecekte de ülkemizin yararına olacak tüm projelere imkânlar dahilinde öncelik vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Bölge Kalkınmasına Önemli Katkılar Sunacak
Çalıştay açılış konuşmalarını gerçekleştiren BEBKA Genel Sekreteri Sayın Sabri BAYRAM ise, Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin proje sahibi olduğu, proje ortağı olarak Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin yer aldığı, proje iştirakçileri konumunda TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. ve Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.’nin bulunduğu, “Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) 2021 yılı Yenilik ve Verimlilik Mali Destek Programı” kapsamında desteklenen “Eskişehir Kalibrasyon ve Ölçüm Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Kurulumu” başlıklı projenin bölge kalkınması noktasındaki katkılarının altını önemle çizdi.
Eskişehir Ölçüm ve Kalibrasyon Teknolojileri Çalıştayında katılımcılara yönelik laboratuvar tanıtımı ve iş paketlerinin detaylı anlatımı Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Sayın Erdem ÖZYURT tarafından gerçekleştirildi. Çalıştay programında ayrıca, “Çok Delikli Problar ve Ölçüm Teknikleri” başlıklı sunumuyla Doç. Dr. Sayın Tolga YASA ve “Yağ Debisi Ölçüm Sistemi” başlıklı sunumuyla Araş. Gör. Sayın Fırat SEZGİN söz aldı. Çalıştay, Türkiye’nin Ölçüm İhtiyaçlarının Değerlendirilmesi forumuyla son buldu.
Yurtdışı Bağımlılığının Azaltılması Hedefleniyor
BEBKA tarafından desteklenen “Eskişehir Kalibrasyon ve Ölçüm Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Kurulumu” projesiyle, ulusal çapta sanayinin nitelikli ürün geliştirmek için ihtiyaç duyduğu test ve ölçüm teknolojilerinin geliştirilmesine ve uygulamasına yönelik faaliyet gösteren bir merkezi Eskişehir’e kazandırmak amaçlanıyor. Projede aynı zamanda kurulan merkezin ölçüm sistemlerinin tasarımı, üretimi ve uygulamasına yönelik faaliyetler ile bu sistemlerin kalibrasyonlarının yapılabildiği bir entegre çözüm merkezi olması ve ülkemizin ölçüm teknolojileri konusunda yurtdışına olan bağımlılığını azaltması hedefleniyor.
Çalıştay kazanımları ve proje çıktıları arasında ise “ölçme teknolojilerinin millileştirilmesi, sanayinin ihtiyacının karşılanması, ülkedeki sermaye kaynaklarının yurtdışına çıkışının önlenmesi ve ülke ekonomisine dolaylı katkı sağlanması; merkezde üretilen bilgi ve tecrübelerin firmalarla paylaşılması, öğrencilerin merkezden faydalanmaları, uzman mühendislerin yetişmesine ve istihdam edilmelerine katkı sağlanması; kalibrasyon hizmetlerini çoğunlukla İstanbul’dan karşılayan firmalara TR41 Bölgesinde bu hizmetlerin sağlayıcısı olunması; prob kalibrasyonu yapan ilk merkez olunması ve debi ölçümleri için akredite bir test sistemi kurulması” yer alıyor.