ESTÜ Duyurular

5’inci Uluslararası Afet ve Dirençlilik Kongresi ESTÜ Paydaşlığında Gerçekleşti

“13 Ekim - Afet Risklerinin Azaltılması Uluslararası Günü” etkinlikleri çerçevesinde İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı öncülüğünde “Afete Dirençli Türkiye” teması ile düzenlenen 5. Uluslararası Afet ve Dirençlilik Kongresi, Eskişehir Teknik Üniversitesi paydaşlığıyla gerçekleştirildi.  

Gebze Teknik Üniversitesi Kongre Merkezinde düzenlenen kongreye Gebze Valisi Sayın Seddar YAVUZ’un yanı sıra AFAD Başkanı Sayın Vali Okay MEMİŞ, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Sayın V. Mustafa SOYDABAŞ,  Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Zafer CANTÜRK, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Adnan ÖZCAN, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Sayın Hacı Ali MANTAR, Kagawa Üniversitesinden Prof. Dr. Sayın Yoshiyuki KANEDA, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sayın Elif Öğüt KOCA, ESTÜ Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sayın Alper ÇABUK, Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sayın muammer TÜN, Millî Savunma Bakanlığı KBRN Savunma Daire Başkanı Dr. Sayın Burçak ÇABUK, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Sayın Orhan TATAR, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, JICA Türkiye Ofisi Başkanı Sayın Yuko TANAKA, Kızılay Başkanı Prof. Dr. Sayın Fatma MERİÇ YILMAZ, DASK Başkanı Sayın Fatma Ebru GENÇOSMANOĞLU, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Sayın Hasan MANDAL, TBB Başkanı Sayın Yücel YILMAZ ile ilgili kurum müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ‘Asrın Felaketiyle Asrın Dayanışması’ adlı video gösteriminin izlenmesi ile program başladı.

Program GTÜ Rektörü Prof. Dr. Sayın Hacı Ali MANTAR’ın açılış konuşmalarını yapmasının ardından protokol üyelerinin günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalarını yapmasıyla devam etti.

İlk oturumun konuşmacılarından olan Vali Sayın Seddar YAVUZ, “13 Ekim Afet Risklerinin Azaltılması Uluslararası Günü vesilesiyle bir kez daha afetsiz günler temenni ediyorum. Öncelikle 6 Şubat depremi başta olmak üzere afetlerde hayatını kaybeden bütün kardeşlerimize Allah’tan rahmet, halen tedavileri süren kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum. Kıymetli AFAD Başkanımızla ve birçok Valimizle 6 Şubat depreminde hep beraber o bölgede görev yaptık. Vatandaşlarımızın olabildiğince acılarını dindirmeye ve onların sorunlarını çözmeye gayret ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çok az milletin ya da devletin başarılı olabileceği bir başarıyı ortaya koyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Gerçekten öğretmeninden öğrencilerine, ev hanımından iş insanına, memurundan işçisine her bir insanımız seferber oldu. Bir kez daha aziz Türk Milletinin büyüklüğünü gördüğümüz önemli bir krizi hep beraber atlattık diye düşünüyorum” dedi.

Şehrimizde Meydana Gelebilecek Depremde Türkiye Ekonomisi Derinden Etkilenebilir

Kocaeli’nde afet ve risklere yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Vali YAVUZ, “Konumuz dirençli şehirler, dirençli ülkeler bunu yapabilmek için de risk azaltma çalışmalarına öncelik vermemiz gerekiyor. Aslında bizim en kıymetli, en değerli bulduğumuz muhtemel riskler ne diye baktığımız zaman birincisi deprem yaşamış bir şehir olarak elbette deprem bilinci ilk sırada, ikincisi taşkın - sel ve birçok şehirde olmayan endüstriyel kazalardır. Bunlar bizim açımızdan çok değerli ve kıymetli. Bunun üzerine daha fazla çalışmamız gerekiyor. Değerlendirdiğimiz bu çalışmaları özellikle üniversite hocalarımızın rehberliğinde gerçekleştirdiğimizi söylemek isterim. Özellikle endüstriyel kazalarla ilgili konuyu çok daha detaylı çalışıyoruz. 36 limanı bulunan, Türkiye dış ticaretinin %18’ni karşılayan ve yılda 82.4 Milyon ton mal ve neredeyse Türkiye’deki 70 ilde toplanan vergiden daha fazla vergi toplayan bir şehrin üzerinde daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu bir kez hatırlatmak istiyorum. Kısacası şehrimizde meydana gelebilecek bir riskin, afetin tüm Türkiye ekonomisini derinden etkileyebileceği, tedarik zincirini kırabileceğini belirtmek istiyorum. Bu bilinç ve şuurla da çalışmalarımıza devam ediyoruz. Büyükşehir Belediyemiz, Üniversitelerimiz ve STK’larımıza birlikte yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Bu kapsamda TÜBİTAK‘ın da desteklerini her daim yanımızda hissediyoruz” şeklinde konuştu.

Plaket takdimi ile devam eden ilk oturum, Vali YAVUZ ve protokol üyelerinin toplu fotoğraf çekimi ve alanda kurulan stantların gezilmesiyle sona erdi. 

Dirençlilik başlığı altında çeşitli alanlardaki güncel gelişmeler ve bilgilere yer vermek, yeni araştırma çalışmaları ve uygulama örnekleri ile dirençlilik literatürüne katkıda bulunmak ve dirençlilik ile ilgili ortak çalışma grupları oluşturulması hedeflenen kongre 52 panelden oluşacak olup, 13 Ekim tarihine kadar devam edecek.