ESTÜ'den Haberler

TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar ve Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı Kapsamında Üniversitemize iki Araştırmacı Katılıyor

TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar ve Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı Kapsamında Üniversitemize iki Araştırmacı Katılıyor

Ülkemizden beyin göçünü tersine çevirmek amacıyla TÜBİTAK tarafından başlatılan 2232-A Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ve 2232-B Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı 2021 yılı çağrısına ilişkin sonuçlar açıklandı. Eskişehir Teknik Üniversitesi yine en başarılı üniversitelerden biri olarak 2 araştırmacının ülkemize ve üniversitemize kazandırılmasını sağladı. Üniversitemiz adına 2232A Lider Araştırmacılar programı kapsamında Ohio State Üniversitesi’nden Sema Candemir desteklenirken, 2232B Uluslararası Genç Araştırmacılar programı kapsamında ise Cranfield Üniversitesi’nden İbrahim Eryılmaz destek almaya hak kazandı.

Toplamda 63 adayın başvurusu kabul edilirken 2232 A Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı 2021 yılı çağrısı ile ABD, Almanya, Avusturya, Birleşik Krallık, Çin, Fransa, İsveç, Japonya, Rusya’dan 27 araştırmacı, ülkemizdeki 20 farklı üniversite ve araştırma merkezine katıldı. 2232 B Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı 2021 yılı çağrısı kapsamında ise ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Birleşik Krallık, Çek Cumhuriyeti, Çin, Güney Kore, İsviçre, Japonya, Norveç ve Suudi Arabistan’tan 36 araştırmacı desteklenmeye hak kazanarak, ülkemizdeki 21 farklı üniversite veya araştırma merkezine katıldı.

2232 Programlarında yer alan araştırmacılar; Thomson Reuters tarafından yayınlanan “En Fazla Atıf Alan Araştırmacılar Listesinde” bulunan; QS (Quacquarelli Symonds) veya THE (Times Higher Education) Dünya Üniversite Sıralaması kapsamında yer alan üniversitelerde yer alıyor. Aynı zamanda; Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi tarafından yayınlanmış Dünyada En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan İlk 2500 Şirkette; Scimago Kurumlar sıralamasında kendi alanında ilk 250 kurumda; CBInsights tarafından yayınlanan “Unicorn” şirketler listesinde, Crunchbase veri tabanına göre son 5 yılda kurulup son 5 yılda en fazla yatırım alan ilk 1000 firma listesinde yer alan başarılı start-up'larda çalışan araştırmacılar olarak da dikkat çekiyor.

Desteklenen araştırmacılara 20.000 ila 24.000 TL kadar Yaşam Gideri Bursu, 2.250 TL Aile Yaşam Gideri Bursu, sağlık sigortası ve yol desteği sağlanacak. Araştırmacıların ülkemizde öncü bilimsel araştırmalar yapabilmesi için 500.000 ila 1.000.000 TL Başlangıç Paketi Ödeneği, 720.000 TL’ye kadar Araştırma Desteği, Proje ekibinde yer alacak kişilere yönelik burs ve proje teşvik ikramiyesi ve Ev Sahibi Kurumlara Yönelik Kurum Hissesi Desteği veriliyor.