ESTÜ'den Haberler

Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu “Yönetimde Kadın Olmak” Paneline Katıldı

Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu “Yönetimde Kadın Olmak” Paneline Katıldı

Gazi Üniversitesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle "Yönetimde Kadın Olmak" paneli düzenlendi. Gazi Üniversitesi Rektörlük Yerleşkesi Mimar Kemaleddin Konferans Salonu'nda düzenlenen panele Türkiye'nin çeşitli kurumlarında yöneticilik yapan birçok kadın akademisyenler ve öğrenciler katıldı. "Yönetimde Kadın Olmak" başlıklı panel, Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan'ın moderatörlüğünde yapıldı. Panele Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu ile birlikte Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, Emniyet Genel Müdürlüğü Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Ayşegül Özcan, Gölbaşı Kaymakamı Tülay Baydar Bilgihan ve Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay da katıldı. Panelin açılış konuşmasını ise  Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız yaptı.

"Kadına verilen değerle topluma verilen değer, her zaman birbiriyle doğru orantılıdır"

Yaptığı konuşmada kadının öneminden bahseden Rektör Prof. Dr. Yıldız, Türk sosyal hayatının temelini oluşturan kadınların toplumun en etkili, yönlendirici, birleştirici ve koruyucu unsur olduğunun altını çizerek, “Bugün ise ülkemizin ekonomisi, siyaseti, sosyal hayatı ve demokrasisi gelişirken, bu sürece en büyük katkıyı veren yine kadınlarımız olmuştur. Türk sosyal hayatının temelini oluşturan kadınlar toplumun en etkili, yönlendirici, birleştirici ve koruyucu unsurudur. Binlerce yıllık kökleşmiş özellikleri itibarıyla Türk kültür ve tarihiyle devlet geleneği içerisinde kadının toplumsal ve siyasi rolünü değerlendirecek olduğumuzda, kadının değer gördüğü her toplumun ilerleme kaydettiği sonucuna ulaşmak mümkündür. Kısacası kadına verilen değerle topluma verilen değer, her zaman birbiriyle doğru orantılıdır. Nitekim kadına önem vermek, aileye önem vermek; aileye önem vermek ise topluma da önem vermek demektir” ifadelerini kullandı.

“Yöneticilikte insanı odağa aldığınız zaman başarı kendiliğinden geliyor”

Panelde konuşan Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu da, toplam olarak 8 devlet ve 12 vakıf üniversitesinde kadın Rektör olduğunu, Türkiye’deki 203 üniversitenin %10’unun kadın Rektörler tarafından yönetildiğini belirterek; “Bu sayının daha da artmasını ümit ediyoruz. Karar alma mekanizmalarında bu sayının artması oldukça önemli” ifadelerini kullandı.

Yöneticinin ya da liderin cinsiyeti olmaz söyleminden yola çıkarak burada asıl olanın insan odaklılık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Döğeroğu; “Yönetimde ya da liderlik yaptığınız toplulukta insanı odağa aldığınız zaman başarı kendiliğinden geliyor. İnsanı odağa aldığımız her iş de sürdürülebilirliği ve kurumsallaşmayı da güvence altına almanın başlangıcını kendi ellerimizle inşa etmiş oluyoruz. Bizlerin yapması gereken liderlik vasfını en üst seviyelere çıkartabilmek. Yönetmeye çalıştığınız ya da liderlik etmeye çalıştığınız topluluğu, yönetildiklerini hissettirmeden yönetmek en büyük başarı. Liderlik etmek aslında ilişkileri yönetme sanatı, iletişim becerilerinin ön plana çıkması gereken bir meziyet. Empati yeteneğinizin yüksek olması gerekiyor ve bir güven ortamı inşa etmeniz gerekiyor” dedi.

Her bir kadın yöneticinin kendi alanıyla ilgili katılımcılara bilgilendirmeler yaptığı panel katılımcılara hediyelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.