ESTÜ'den Haberler

Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Akustik Odak Teknoloji Ağı (OTAĞ) Çalışmaları Kapanış Toplantısına Katıldı

Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Akustik Odak Teknoloji Ağı (OTAĞ) Çalışmaları Kapanış Toplantısına Katıldı

Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) yürüttüğü teknoloji kazanımı faaliyetleri kapsamında oluşturulan Akustik Odak Teknoloji Ağı’nın (OTAĞ) çalışmaları tamamlandı ve OTAĞ için SSB yerleşkesinde bir kapanış toplantısı gerçekleştirildi. Gelişme, SSB tarafından 6 Temmuz’da duyuruldu.

Akustik OTAĞ için düzenlenen kapanış toplantısına Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Abidin Kılıç, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Doğan’ın yanı sıra Genelkurmay Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, üniversiteler ve savunma sektörü firmalarından temsilcileri katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Savunma Sanayii Başkanı Demir, SSB olarak ileri teknoloji kazanımı çalışmalarını bütüncül bir yaklaşımla planlamayı, takip etmeyi ve desteklemeyi hedeflediklerini belirti. Prof. Dr. Demir, Ar-Ge projelerine hayat vermenin temel gayeleri arasında olduğunu, özgün ürün ve teknoloji geliştirmeye yönelik olarak Ar-Ge alanında 4,1 milyar lira değerinde proje çalışması başlatıldığını, son 5 yılda 1,2 milyar lira değerinde proje gerçekleştirildiğini ve Ar-Ge harcamalarının toplam sektör cirosunun yaklaşık yüzde 14’üne tekabül ettiğini ifade etti.

ESTÜ Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Doğan ise “Akustik Transdüserler, Dizinleri ve Transdüksiyon Malzemeleri OÇG” başlıklı bir sunum yaptı.

Akustik OTAĞ, Türkiye’nin akustik teknolojiler alanında mevcut kabiliyetlerini geliştirmesi ve kazanılması hedeflenen milli, kritik ve ileri teknolojilerin tespiti amacıyla oluşturuldu. Lansmanı 3 Kasım 2020’de yapılan Akustik OTAĞ’ın çalışmaları; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı dâhil 13 kurum, 26 üniversite ve araştırma merkezi ve 17 firmadan toplam 208 kişinin katılımı ile gerçekleştirildi. OTAĞ kapsamında Akustik Sistemler, Akustik Transdüserler, Dizinleri ve Transdüksiyon Malzemeleri, Akustik Sinyal/Veri İşleme ve Elektronik, Akustik Yayılım/Ortam Modelleme ve Simülasyonu Odak Çalışma Grupları görev yaptı. Gerçekleştirilen çalışmalar ve toplantılar sonucunda 80 teknoloji konusu belirlenerek önceliklendirildi.

Akustik OTAĞ çalışmalarının bu yıl içinde, Akustik OTAĞ Sonuç Raporu’nun yayımlanması ve Akustik Teknolojileri Yol Haritası’nın oluşturulmasıyla tamamlanması hedefleniyor.