23-27 Mart 2022 tarihleri arasında Eskişehir Ticaret Odası – TÜYAP Fuar Merkezi'nde düzenlenen Eskişehir Mobilya İç Mimari, Halı, Dekorasyon, Aydınlatma ve Yan Sanayi Fuarı’nda Mimarlık ve Tasarım Fakültesi; İç Mimarlık ve Endüstriyel Tasarım Bölümleri ortak bir fuar standında öğrenci çalışmalarını sergilediler. Fuara İç Mimarlık Bölümü “Atık Parçalarla Tasarlama” başlıklı dönem çalışması ile Endüstriyel Tasarım Bölümü de üniversite-sanayi iş birliği projeleri ve proje derslerinde üretilen “Mobilya Tasarımı Çalışmaları” ile katılım gösterdi.
İç Mimarlık Bölümü, eğitim programında önemli bir yeri olan mobilya dersi kapsamında üniversite sektör iş birliği yaptığı KYS firması ile ortak çalışmalar yürütüyor. Bu ortak çalışmalarda, 2021-2022 ders yılı güz döneminde iki farklı proje konusu ele alındı. İlk çalışmada, öğrenciler önce atık parçaları inceleyerek eskiz çizimlerini gerçekleştirdi. Sonrasında fikirlerini 3 boyutlu modellemeler ile geliştiren öğrenciler, yaratıcı sürecin sonunda farklı mobilya tasarımlarını prototip olarak ortaya çıkardılar. İkinci çalışmada ise öğrenciler eski sandalyeleri tamir edip yeniden işlevlendirerek yeni bir oturma elemanı ürettiler. Bu süreçte de öğrenciler ilk önce mevcut sandalyeleri inceleyerek, üretim tekniklerini keşfederek bir anlamda tersine mühendislik süreci yaşadılar. Daha sonra statik tamir sürecini tamamlayarak dinamik tamir sürecine geçildi ve fikirlerini hem poster sunum hem de prototip üretimler ile sundular. Mobilya dersi kapsamında ele alınan insan etkinlikleri kavramsal, kuramsal ve ergonomik yöntemlerle irdelenerek, yenilikçi bir bakış açısı ve yöntemlerle tasarlanan mobilyalar ve üç boyutlu prototipler fuarda, Eskişehir sektörüne ve üretim çevrelerinin beğenisine sunuldu.
Endüstriyel Tasarım Bölümü fuara, üniversite-sanayi iş birliğine dayalı yürütülen mezuniyet projeleri kapsamında çalışılmış olan mobilya projeleri ve 2021 Güz döneminde yürütülmüş Ürün Tasarımı III dersi kapsamında ele alınan “Geleceğin Çalışma Mekanları” özel teması ile tasarlanmış mobilya tasarımları ile katılım gösterdi. Her iki proje seçkisi, gelecek temalı özel proje kurguları kapsamında çalışılmış ürünlerden oluşuyor.
Sektör ve Akademi arasında çift taraflı etkileşime olanak sağlayan üniversite-sanayi modelleri ile yıllardır aktif olarak projelerin üretildiği Endüstriyel Tasarım bölümü hem yerel hem de ulusal iş birliklerine yönelik çalışmalarını gelecekçi ve vizyoner bakış açısı ile sürdürmeye devam ediyor. Profesyonel iş yaşamına bir hazırlık dönemi olarak yürütülen mezuniyet proje dersleri aynı zamanda öğrencilerin meslek yaşamlarına başlayabilecekleri ortamları da sağlıyor. Ulusal fuar ve sergi ve yarışma katılımlarını hem akademik hem de sektörel bazda önemli buluşmalar olarak gören ve stratejik planının öncelikli bir parçası olarak kurgulayan Endüstriyel Tasarım Bölümü, fuarın diğer bölümünde Ürün Tasarımı III dersi kapsamında çalışılan ve ulusal mobilya tasarım yarışmalarında ödül alan projeleri ile yer aldı.