ESTÜ'den Haberler

ESTÜ Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsünün 30’uncu Yaşı Kutlandı

ESTÜ Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsünün 30’uncu Yaşı Kutlandı

Eskişehir Teknik Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü (YUBE), kuruluşunun 30’uncu yılını kutladı. 6 Ekim 2023 Cuma günü gerçekleştirilen kutlamaya Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Adnan ÖZCAN, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sayın Yunus ÖZDEMİR, Prof. Dr. Sayın Onur KAYA, Genel Sekreter Sayın Cengiz KAÇAL, YUBE Müdürü Prof. Dr. Sayın Alper ÇABUK, Dekanlar, Yüksekokul Müdürleri, Daire Başkanları, YUBE akademik ve idari personeli katıldı.

YUBE’nin kuruluşundan bu yana arşivlenen fotoğraf ve videolardan oluşturulan kısa film gösterimi ile başlayan programda, Rektör Prof. Dr. Sayın Adnan ÖZCAN emekliliğe ayrılan Enstitü Sekreteri Sayın Behlül SEZGİN’e emeklilik plaketi ve çiçek takdiminde bulundu.  Rektör Prof. Dr. ÖZCAN’ın Dr. Öğr. Üyesi Sayın Emrah UYGUÇGİL’e YUBE’nin en kıdemli personeli olması vesilesiyle plaket takdim etmesinin ardından,   Enstitü Müdürü Prof. Dr. Sayın Alper ÇABUK tarafından Rektör Prof. Dr. ÖZCAN’a, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sayın Yunus ÖZDEMİR, Prof. Dr. Onur KAYA’ya ve Genel Sekreter Sayın Cengiz KAÇAL’a “YUBE’nin 30 Yılı” temalı dergi takdim edildi.

Müdür Prof. Dr. ÇABUK, Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsünün 30 yıldan bu yana Eskişehir ve Türkiye için sürdürülebilir ve dirençli kentler ve topluluklar yaratılması konusunda üstün çaba sarf ettiğini vurgulayarak,  “Dünya; iklim krizi, biyolojik çeşitlilik kaybı, su kaynaklarının tükenmesi, yıkıcı afetler ve diğer pek çok sorunla boğuşuyor. ESTÜ Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü olarak bizler ise 30 yıldan beri bu sorunların çözümünde önemli görevler üstleniyoruz” dedi.

Rektör Prof. Dr. Sayın Adnan ÖZCAN ise dünyada kullanılabilir ve içilebilir suyun yüzde 3 civarında olduğuna dikkat çektiği konuşmasında, Türkiye’de kullanılabilir ve içilebilir su açısından  ciddi azalmalar ve problemler olduğunun altını çizdi. Rektör Prof. Dr. ÖZCAN, “Gelecek günler bizim için çok parlak olmayacak. Ülke olarak şimdiden bu durum için tedbir almamız gerekiyor” dedi. Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsünün bu tür farkındalıklar oluşturmada ve önlemler almada önemli rol oynadığını da sözlerine ekleyen Rektör Prof. Dr. ÖZCAN, “Enstitümüz 30’uncu yaşını doldurmuş bulunuyor. Nice 30 yıllara diyerek bu güzel dönümü kutlamak isterim. Geldiğiniz için hepinize teşekkür ederim” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. ÖZCAN ve YUBE Müdürü Prof. Dr. ÇABUK tarafından YUBE’nin 30’uncu kuruluş yıl dönümü için yaptırılan pasta kesildi. Pastaların konuklara ikram edilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile kutlama sona erdi.