ESTÜ'den Haberler

ESTÜ Öğrencileri Astronomi Kongresinde Etkileyici Sunumlar Yaptı

ESTÜ Öğrencileri Astronomi Kongresinde Etkileyici Sunumlar Yaptı

Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrencileri, 2-6 Eylül 2024 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen Ulusal Astronomi Kongresine 5 Sözlü ve 4 Poster bildiri ile katılım sağladı.

Kongrede ESTÜ öğrencileri Gamze Şen “Kataklismik Değişen Yıldızlarda Z Cam Sınıfı Aktivite Farklılıkları”, Ferruh Çetin “Astronomi Eğitiminde Atölye Tasarımı”, Hande Okurlar “Astronomi Eğitimi Odaklı Model-Maket Tasarımı ve Eğitsel Uygulamaları” ve “Güneş Analoglarındaki Fotometrik ve Tayfsal İçerik Farklılıkları”, Nujin Dede “Seçilen Güneş Sistemi Bileşenlerinin Tayfsal İçeriklerinde Yaşam Barındırabilme Potansiyeline Yönelik İpuçları”, Ebru Güven “Mavi Bayrak Uygulamaları Kapsamında Eskişehir İli Karanlık Gökyüzü Parkının Belirlenmesi”  ve “Işık Kirliliğinin Sayısal Ortamda Mikrozonlama Yaklaşımı ile Modellenmesi”, Rüştü Can Güven “Algol Türü Yıldızlarda Değişken Salma Yapılarının Fotometrik ve Tayfsal Değişkenliği”  isimli bildirilerini sundular.

ESTÜ Yunusemre Gözlemevinde özgün teleskop gözlemleri ile spektrumlarını aldığı "Be Türü Iot Lyr Yıldızının Fotometrik ve Tayfsal Değişkenliği” isimli bildirisi, Hande Okurlar’ın kongrede dikkat çekici ve fark yaratan çalışmalarından biri oldu. Kongrede ESTÜ öğrencilerinin etkili sunum teknikleri ile paylaştıkları bilimsel detaylar büyük ilgi gördü. Sunum aralarında yaptıkları bilimsel söyleşiler, farklı üniversiteden katılan ekiplerin kendilerine yaptıkları bilimsel ortaklık ve proje paydaşlığı teklifleri ile zenginleşti.

ESTÜ öğrencileri astronomi eğitimi vermek için ise 20 Eylül 2024 tarihinde Atayurt Ortaokuluna misafir oldular. Yıldızlar ve Ay konularında verilen bir seminerin ardından, teleskoplar okulun bahçesine kuruldu ve önce Ay gözlemi gerçekleştirildi. Farklı filtreler ile yapılan gözlemlerde kırmızı, yeşil, mavi filtreler ile Ay’ı farklı renklerde inceleyen öğrenciler, Satürn gözlemleri eşliğinde teleskop başı astronomi odaklı bilimsel sohbetlerle, merak ve heyecanlarını paylaştılar.