ESTÜ'den Haberler

EsTekFest-2022, Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde Yoğun Katılımla Düzenlendi

EsTekFest-2022, Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde Yoğun Katılımla Düzenlendi

Eskişehir Teknik Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTAM) tarafından düzenlenen ve Proje Takımları Koordinatörlüğü tarafından desteklenen Eskişehir Teknoloji Festivali (EsTekFest-2022), 18 Mayıs 2022 Çarşamba günü yapıldı. İki Eylül Kampüsü Yabancı Diller Yüksekokulu’nda düzenlenen etkinliğe Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, Vali Yardımcısı Salih Altun, Vali Yardımcısı Okan Leblebiciler, Seyitgazi Kaymakamı Kutsal Baytak, Mahmudiye Kaymakamı Harun Reşit Han, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Ercan Atasoy, İl Emniyet Müdürü Yaman Ağırlar, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, ESTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Gürsoy Arslan ile Prof. Dr. Alper Çabuk, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rifat Edizkan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Koyun, ESTÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Abidin Kılıç, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Özgür Özcan, Araştırma ve Lisansüstü Süreçler Direktörü Prof. Dr. Servet Turan, İleri Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTAM) Müdürü Prof. Dr. Uğur Serincan, TEİ Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, ESTÜ Genel Sekreteri Cengiz Kaçal, İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Muhammet Taha Güven, KOSGEB Eskişehir Müdürü  Tarık Yilmaz, İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, MÜSİAD Başkanı Hakan Duman, ESİAD Başkanı Kenan Işık, BEBKA Genel Sekreteri Doç.Dr. Muhammed Zeki Durak , Sarar Grup Protokol Müdürü Alaattin Çoban, ERİAD – Esk. Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Yön.Kur.Başkanı İbrahim Durgut, öğretim elemanları, lise ve üniversite öğrencileri, çok sayıda proje takımı ve sektör temsilcileri katıldı.

“EsTekFest sayesinde Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin sahip olduğu teknoloji içerikli AR-GE yeteneklerinin tanınırlığı artacak”

Açılış konuşmasında söz alan İTAM Müdürü Prof. Dr. Uğur Serincan, 2021 yılında düzenlemiş oldukları ESTÜFEST etkinliğinden cesaret alarak bu yıl daha kapsamlı bir etkinlik düzenlediklerini belirterek söze başladı. EsTekFest sayesinde Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin sahip olduğu teknoloji içerikli Ar-Ge yeteneklerinin tanınırlığının ve paylaşılabilirliğinin sağlanacağı bir ortam oluşturmayı hedeflediklerini de söyleyen Prof. Dr. Serincan, “EsTekFest’in önümüzdeki yıllarda da düzenlenmeye devam eden sürdürülebilir bir etkinlik olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu. 

“Geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimizin araştırma ekosistemimizin önemli bir parçası olmasını istiyoruz”

Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, EsTekFest’in; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi olmak üzere üç paydaş üniversite tarafından desteklendiğini belirtti. EsTekFest’in Eskişehir Sanayi Odası, Eskişehir Ticaret Odası, Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, ATAP, ARİNKOM TTO’nun da dahil olduğu büyük bir ekosistemin kucakladığı Eskişehir ölçeğinde bir teknoloji festivali olarak düzenlendiğini de sözlerine ekleyen Rektör Prof. Dr. Döğeroğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Üç yüzün üzerinde aktif katılımcının olduğu bu etkinliğe yüz elli sekiz üniversite öğrencisi, otuz üç lise öğrencisi ve 90 Hocamız katılım sağladı. Üniversitelerimizden elli, liselerimizden 6 proje takımı yer alıyor. Katılım sağlayan firma sayısı da yirmi altı. Etkinliğin baş aktörleri, katılımcılarımızın yüzde altmış ikisini oluşturan sevgili öğrencilerimiz olacak. Bu vesileyle projeleri, ürettikleri ürünleri, prototipleri bugünkü etkinliğimizde sergileyerek veya ziyaret ederek festivalimizi onurlandıran tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyorum. Ar-Ge’nin, teknolojinin ve yenilikçi projelerin yaygın etkisini artırmayı, lise ve üniversite öğrencilerimizin projelerini sergilemelerini sağlamayı, kendi aralarında ve etkinliğe katılan araştırmacılar ve firmalar ile etkileşimde bulunarak yeni iş birlikleri geliştirmelerini sağlamayı, kentimizde ve bölgemizde ortaya koyulacak güçlü etkileşim ve iş birlikleri sayesinde etkin ve etkili bir araştırma ve teknoloji ekosisteminin oluşturulabilmesini sağlamayı hedefliyoruz. Eskişehir Teknik Üniversitesi olarak geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimizin araştırma ekosistemimizin önemli bir parçası olmasını istiyoruz. TÜBİTAK Proje desteklerinden yararlanmaları ve proje yarışmalarına katılmaları konusunda da kendilerini her daim teşvik ediyor, ayrıca lisansüstü projelerin yanı sıra lisans projelerine ve lise öğrencilerimizin projelerine destek veren hocalarımızın bu kapsamda hazırladıkları projelerine de BAP kaynaklarımızla destek veriyoruz. Ayrıca, bu yıl akademik paydaşı olduğumuz TEKNOFEST’e katılan lise takımlarına da her türlü desteği veriyoruz”

“Çünkü gelecek gençlerimizle birlikte olacak”

Ardından söz alan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Eskişehir’in kendini örnek göstermeye çalışan bir yaklaşımı olduğunu belirtti. Bu kapsamda Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nin de aralarında olduğu dört Üniversite’nin rektörlerini bir arada görmekten memnuniyet duyduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Mandal, “Üniversitelerimizin yakın zamanda başlatmış oldukları Ortak Araştırma Merkezi girişimi de bu güçlü bağların bir göstergesi. Teknoloji geliştirme ve teknoloji transfer sürecinin de beraber yönetilmesi için şehirde bu başlangıcın yapılmasını çok kıymetli buluyorum. Araştırma ekosistemimizde birtakım tavsiyelerde bulunulur ama bunu eyleme dönüştürmenin güçlükleri de var. Bu payda da buluştukları için dört Rektörümüze de TÜBİTAK adına teşekkürlerimi sunuyorum. “EsTekFest – 2022, geçen yıl yapılan ESTÜFEST çalışmasının devamı niteliğinde yeni bir başlangıç. Bir şeyin öncesi ve sonrası her zaman konuşulmaya değerdir. Örneğin, TEKNOFEST öncesi ve sonrası olarak baktığımızda 2018 yılında başlayan sürecin, Türkiye’deki özellikle Pandeminin sonrasındaki yaygın etkisini mükemmel bir şekilde arttırdığını görebiliyoruz. Her şehirde şahit olduğumuz bir teknoloji festivali var ve bu geleceğe bakış noktasında bizlere büyük bir umut veriyor. Çünkü gelecek gençlerimizle birlikte olacak.  2018 yılında ilk TEKNOFEST'e katılanların sayısı 500 bindi. İlk kez ‘Ne oluyor? Böyle bir etkinlik var gidelim, görelim' düşüncesiyle İstanbul Havalimanı'ndaki etkinliğe gelenler, 500 bin katılımcıya ulaştı. Bu yıl 750 bin öğrencimiz 'Yarışmada ben varım' ve 'Yarışmaya aday oluyorum' diyor. Pandemiye ve 5 yıl içinde yaşanan güçlüklere rağmen 500 bin ziyaretçiden 750 bin proje yapmak için heyecan içinde olan genç arkadaşlarımız var” dedi. Prof. Dr. Mandal, konuşmasının ardından TÜBİTAK projesi başarıları ve lisans ve lisansüstü öğrencilerin proje süreçlerine dahil edilmesi gibi konuları içeren kapsamlı bir sunum yaparak katılımcılarla bilgi paylaşımında bulundu.

“Gençlerimiz, araştırmanın, geliştirmenin, inovasyonun, proje üretmenin ve sorunlara çözüm üretmenin tadına varmış durumdalar”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde böyle kapsamlı ve yoğun katılımlı bir teknoloji festivalinin düzenleniyor olmasından ve bu festivalde yer alıyor olmasından memnuniyet duyduğunu belirterek söze başladı. Türkiye’nin dört bir yanında bir dalga oluştuğunu düşündüğünü de sözlerine ekleyen Bakan Yardımcısı Kacır, “Bütün şehirlerimizde, özellikle gençlerimiz, bir teknoloji hamlesi heyecanına ortak olmuş; araştırmanın, geliştirmenin, inovasyonun, proje üretmenin ve sorunlara çözüm üretmenin tadına varmış durumdalar. Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğuna bundan sonra da gençlerimizin öncülük edeceğinin güçlü işaretlerini gösteriyorlar. Bizler de imkân oldukça, fırsat buldukça gençlerimizle birlikte olmaya; onların projelerini, çalışmalarını bizzat yerinde incelemeye ve yapabileceğimiz ne varsa onlar için yapmaya gayret ediyoruz” dedi. Bakan Yardımcısı Kacır, “Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi Yolculuğu” ve gelecek dönem projelerinden bahseden bir sunum gerçekleştirerek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın teknoloji ve inovasyon konularına önem verdiğini vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a teşekkür plaketleri takdim edildi. Ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın da aralarında bulunduğu Heyet tarafından festival alanında bulunan stantlar ziyaret edilerek proje ve girişimler hakkında katılımcılardan detaylı bilgi alındı. Festival alanının ziyaret edilmesinin ve öğle yemeğinin ardından protokol üyeleri, ESTÜ’den ayrıldı.

Gün boyu yarışmalar, sergi ve poster sunumları, bilim gösterileri ve atölyeler eşliğinde yoğun katılımla gerçekleşen EsTekFest–2022, pasta kesimi seremonisi ve katılım sertifikaları ile ödüllerin takdim edilmesi ile sona erdi. Festival sonunda Stant Ödülü, Poster Ödülü ve Etkileşim Ödülü olmak üzere toplam üç kategoride ödül almaya hak kazanan katılımcılar ise şu şekilde:

Stant Ödülü:

1. Ali Çensi (Özel Eskişehir OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi)

2. Murat Özaşık (Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi)

3. Mustafa Azer (Eskişehir Teknik Üniversitesi)

Poster Ödülü:

1. Çağdaş Saz (Eskişehir Teknik Üniversitesi)

2. Ergün Çelikateş (Emine Emir Şahbaz Bilim ve Sanat Merkezi)

3. Furkan Meral (Eskişehir Teknik Üniversitesi)

Etkileşim Ödülü:

1. Erkan Chakar (Eskişehir Teknik Üniversitesi)

2. Rukiye Boyalı (Eskişehir Teknik Üniversitesi)

3. Fırat Cengiz (Eskişehir Teknik Üniversitesi)

4. Mustafa Azer (Eskişehir Teknik Üniversitesi)

5. Adem Doğukan Çiçek (Eskişehir Teknik Üniversitesi)

6. Sena Ungurlu (Eskişehir Teknik Üniversitesi)

7. Burak Turnaoğlu (Eskişehir Teknik Üniversitesi)

8. Mert Arslan (Eskişehir Teknik Üniversitesi)