ESTÜ'den Haberler

Eskişehir Teknik Üniversitesinde Kuantum Optiği ve Bilişimi Konuşuldu

Eskişehir Teknik Üniversitesinde Kuantum Optiği ve Bilişimi Konuşuldu

Kuantum Optiği ve Bilişimi Toplantısı (KOBİT) Eskişehir Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Ulusal ve uluslararası düzeyde katılımla 2-3 Şubat 2023 tarihleri arasında İki Eylül Kampüsü Yabancı Diller Yüksekokulu Konferans Salonunda bu yıl 7'ncisi düzenlenen toplantıya, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Adnan ÖZCAN, Türkiye’den ve uluslararası üniversitelerden çok sayıda akademisyen, araştırmacı ve sektör temsilcisi katıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Adnan ÖZCAN, Kuantum teknolojileri ile yeni bir değişim sürecinin yaşandığı bugünlerde “Kuantum Optiği ve Bilişimi Toplantısı”nın Eskişehir Teknik Üniversitesinde düzenleniyor olmasından memnuniyet duyduğunu dile getirerek söze başladı. ABD'de ulusal kuantum girişim yasasının 2018 yılında yasalaştığını belirten Rektör Prof. Dr. ÖZCAN, Çin ve Avrupa devletlerinin kuantum teknolojileri konusunda ABD’yle rekabet edebilmek için ciddi yatırımlar yapmakta olduklarını da vurguladı. Türkiye’de ise TÜBİTAK ve üniversiteler öncülüğünde kuantum teknolojileri alanında çalışmalar yürütüldüğünü sözlerine ekleyen Rektör Prof. Dr. ÖZCAN, “Bu alanda bilimsel toplantılar yapılmaya ve az sayıda da olsa start-up’lar ortaya çıkmaya başlamıştır. Kuantum Optiği ve Bilişimi Toplantısı kuantum optiği ve bilişimi alanlarında çalışmakta olan veya çalışmayı hedefleyen araştırmacıları bir araya getirmek, paylaşım ve iş birliği temelli bir topluluğun ülkemizde de oluşumuna katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Oldukça önemli ve yararlı olan bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese Üniversitemiz adına teşekkür ederim. Ayrıca bu tür etkinliklerin düzenlenmesinde Rektörlük olarak bundan sonra da destek vermeye devam edeceğimizi belirtmek isterim” dedi.

Rektör Prof. Dr. ÖZCAN'ın açılış konuşmasının ardından Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sayın Zafer GEDİK, toplantıyı tanıtan bir konuşma yaptı. Queen's Üniversitesinden Prof. Dr. Mauro Paternostro’nun ana konuşmasıyla devam eden toplantıya; California Berkeley, Harvard, Freie Berlin, Weizmann Institute, Johannes Gutenberg, TOBB, Gebze Teknik ve Bilkent Üniversitelerinden araştırmacılar konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda ayrıca Koç Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Özyeğin Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Avusturya Innsburg ve Singapur NUS Üniversitelerinden araştırmacılar çalışmalarını sundu. Toplantının endüstri oturumunda ise ASELSAN, KoçDigital ve Qubitrium şirketlerinin temsilcileri konuşma yaptı. Toplantının bilim kurulu üyelerinden Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sayın Ceyhun BULUTAY ve Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sayın Özgür MÜSTECAPLIOĞLU’nun kapanış konuşmasıyla toplantı sona erdi.