ESTÜ'den Haberler

Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii ve Diyanet Gençlik Merkezi Törenle Açıldı

Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii ve Diyanet Gençlik Merkezi Törenle Açıldı

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Camii ve Diyanet Gençlik Merkezi, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Sayın Ali ERBAŞ’ın teşrifleriyle düzenlenen törenle açıldı. Açılışa Eskişehir Valisi Sayın Hüseyin AKSOY, Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Ali YELDAN, Vergi Mahkemesi Başkanı Sayın Volkan ERDOĞDU, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan ÖZCAN, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Fuat ERDAL, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Kamil ÇOLAK, Eskişehir Vali Yardımcısı Sayın Salih ALTUN, Diyanet Akademi Başkanı Doç. Dr. Sayın Osman KAAN, Din Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Şaban KONDİ, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Bünyamin KAHRAMAN, Türk Diyanet Vakfı Başkanı Sayın İzani TURAN, Diyanet İşleri Başkanlığı Protokol Müdürü Sayın Hasan DAĞLI, Basın Müşaviri Sayın Burak ORHAN, Eskişehir İl Müftüsü Sayın Bekir GEREK ve Eskişehir protokolünü temsilen birçok davetli katıldı.

Açılış töreni, Hafız Sayın Muhammet Ali ERİŞMİŞ'in okuduğu Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Törenin açılış konuşmalarında İl Müftüsü Sayın Bekir GEREK, Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii ve Diyanet Gençlik Merkezinin yapım aşamalarını açılış konuklarıyla paylaştı.  GEREK, "Eskişehir Teknik Üniversitesinde ibadet yapılabilecek, Cuma namazı kılınabilecek uygun bir yerin olmaması ve diğer camilerin kampüse uzak olmasından dolayı yaklaşık 500 öğrencimiz bizlere camii talebinde bulunmuştu. Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörlüğü de resmi yollarla bize bu taleplerini iletmişlerdi. Bu talepler doğrultusunda, Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii ve Diyanet Gençlik Merkezi, İl Müftülüğü, Mimar Sayın Mehmet Zahid BAYRAK, ESTÜ Rektörlüğü, ESTÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyeleri ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü mimarları ve mühendislerinin katkılarıyla planlandı ve hayata geçirildi. Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii, Selçuklu mimarisine uygun olarak inşa edilmiştir. 27.06.2022 tarihinde temeli atılmış ve 31.05.2024 tarihinde tamamlanmıştır. Yapımı yurt içi ve yurt dışı bağışlarla gerçekleştirilmiştir. 1030 metrekare alana sahip Eskişehir Teknik Üniversitesi Camiinin cemaat kapasitesi bin kişidir. Üç ana girişten biri kadınlara ayrılmıştır. Böylelikle Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii, kadınlara Cuma günleri dahil sürekli ibadet yapma ve zaman geçirme imkanı sağlayan örnek bir camii projesi olmuştur. Camii bünyesindeki Diyanet Gençlik Merkezi ise mutfak, manevi danışmanlık hizmetleri, spor salonları ve kamelyalarla tam bir mektep, kültür ve yaşam merkezi haline gelmiştir. Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii ve Diyanet Gençlik Merkezi, her yönüyle örnek bir proje olmuştur. Katkısı bulunan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii ve Diyanet Gençlik Merkezinin örnek gösterilecek bir proje olduğunu vurgulayan Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Adnan ÖZCAN, "ESTÜ, şehir merkezine 6 kilometre uzaklıkta olduğu için yakınında kolay ulaşılabilecek bir camii yoktu. İhtiyaçtan doğan bu talebimiz karşılığında yapımına başlanan Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii ve Diyanet Gençlik Merkezinin iki yıl içerisinde tamamlanmasını büyük bir başarı olarak görüyoruz. İl Müftüsü Sayın Bekir GEREK’in gayretlerine ve hayırseverlere bu noktada çok teşekkür ediyorum. Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii ve Diyanet Gençlik Merkezinin tüm şehre ve memleketimize hayırlı olmasını dilerim" dedi.

Camiilerin toplumdaki önemine vurgu yapan Eskişehir Valisi Sayın Hüseyin AKSOY ise, "Eskişehir Teknik Üniversitesi, 14 bini aşan öğrenci sayısı ve 1625 personeliyle önemli bir üniversitedir. Burada çalışan ve okuyanların sosyal ihtiyaçlarından doğan talep doğrultusunda bugün Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii ve Diyanet Gençlik Merkezinin açılışını gerçekleştiriyoruz. Camiilerimiz, ibadethane olmanın yanı sıra dini ve milli değerlerin, vatan ve aile sevgisinin, birlik ve beraberliğin, dostluk ve kardeşliğin, paylaşma ve dayanışmanın öğretildiği mekanlardır. Öğrenmenin, öğretmenin, istişarenin, diyalogun mekanıdır. Bu camii ve gençlik merkezinin, üniversiteli gençlerimizin sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sağlayacağına inanıyorum. Şehrimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii ve Diyanet Gençlik Merkezi projesi ve benzer diğer projelerin toplumun manevi değerlerine ve gençlerin ahlaki gelişimine büyük katkılar sağlayacağının altını çizen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Sayın Ali ERBAŞ, "Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne çok teşekkür ederim. Üniversitemizin talebi, isteği ve katkıları olmasa bu camii yapamazdık. Arapçada üniversite anlamında kullanılan kelime 'camia'dır. İbadethane de 'cami'dir. İki kelime birbirine ne kadar yakın ve yakışıyor. Selçuklu mimarisiyle yapılan bu camii, üniversitemizin diğer mimarisiyle uyum içinde yapıldı. Yani, camii ve camia iç içe oldu. Medeniyetimiz, maddi ve manevi değerleri birlikte yürüten bir medeniyettir. Maddiyata ne kadar değer veriyorsak maneviyata da o kadar değer veriyoruz. Artık camii olmayan üniversitemiz neredeyse kalmadı. Bilimsel çalışmalar manevi çalışmalarla birlikte yürür. İnsanlığın faydasına olan her şey, dinidir. İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olanlardır. Talebelerin yetiştiği yer üniversitelerdir. Bugünün camii mimarları, Mimar Sinan’ın yolundan gidiyor. Hem tarihimize yakışır hem de günümüzün mimari anlayışını iç içe giydirerek özgün eserler veriyorlar. Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii de bu anlayışla ortaya konmuş önemli bir eser oldu. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii ve Diyanet Gençlik Merkezi herkes için hayırlı olsun" diye konuştu.

Dua ve Kurdele Kesimiyle Resmi Açılış Yapıldı

Konuşmaların ardından yapılan dua ile kurdele kesimi gerçekleştirilirken, kılınan öğle namazının ardından açılış törenine katılan davetliler, Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Camii ve Diyanet Gençlik Merkezini gezerek, merkezde sunulan olanakları inceleme fırsatı da buldu.

ESTÜ Camii ve Diyanet Gençlik Merkezi, Manevi ve Kültürel Gelişime Katkı Sağlayacak

Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii ve Diyanet Gençlik Merkezinin açılışı, bölgedeki manevi atmosferi güçlendirirken, gençlerin dini ve kültürel gelişimlerine de önemli katkılar sağlayacak bir merkez olarak dikkatleri çekiyor. Merkez, gençlere yönelik çeşitli etkinlikler ve eğitim programları ile onların dini ve sosyal gelişimlerine destek olmayı hedefliyor. Bu projeyle birlikte, ESTÜ’lü gençlerin manevi gelişimlerine yönelik önemli bir adım atılmış oldu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali ERBAŞ, Prof.Dr. Adnan ÖZCAN’ı Makamında Ziyaret Etti

Törenin ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Sayın Ali ERBAŞ, Rektör Prof. Dr. Sayın Adnan ÖZCAN’ı makamında ziyaret etti. Görüşmede, eğitim-öğretim faaliyetleri ve toplumsal hizmetler üzerine önemli konular ele alındı. ESTÜ ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılabilecek ortak projeler masaya yatırılırken, toplumun dini ve kültürel değerlerinin korunması ve geliştirilmesi için gerekli iş birlikleri vurgulandı.