ESTÜ'den Haberler

Ay Bilimin Işığı ile Aydınlandı

Ay Bilimin Işığı ile Aydınlandı

Eskişehir Teknik Üniversitesi Astrofizik Eğitim ve Araştırma Birimi, “Bilim, Sanat ve Yaşamda Matematik” isimli TÜBİTAK 4004 Projesine misafir oldu. Proje kapsamında Odunpazarı İlçesinde eğitim gören 6'ncı sınıf öğrencileri ile Ay odaklı bir etkinlik gerçekleştirildi.

22 Haziran 2023 gecesi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesinde gerçekleştirilen etkinlik kapsamında öğrenci ve velilere Ay’ın evrimi konulu bir seminer verildi. Seminerde; Ay’ın oluşumu üzerine geliştirilen senaryolar, Ay’ın fiziksel, yapısal ve geometrik özellikleri ve Dünyadaki yaşamın varlığına etkileri üzerine gerçekleştirilen söyleşinin ardından kampüs alanında kurulan 3’lü teleskop sistemi ile Ay odaklı gözlemler yapıldı.

Teleskop başında öğrenciler ve velilere Ay ile ilgili merak edilen sorular üzerine bilgiler verilirken, teleskopun çalışma prensipleri ile ilgili eğitim de verildi. Teleskop gözlemlerinde farklı filtreler kullanılarak katılımcılara farklı enerji bölgelerinde (yeşil, mavi ve kırmızı) Ay kraterleri üzerinde gezinti gözlemleri gerçekleştirildi.

Yoğun ilgi gören ve yaklaşık 4 saat süren etkinlikte, öğrenci ve veliler Ay’ın farklı yüzünü bilimin ışığı ile aydınlattılar.