Eskişehir Teknik Üniversitesi Kampüs Camii’nin Temel Atma Töreni Gerçekleştirildi

ESTÜ İki Eylül Kampüsünde inşa edilecek ESTÜ Camisi için temel atma töreni düzenlendi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katılımıyla gerçekleştirilen temel atma törenine, Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Önder, ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektör Vekili Kamil Çolak,  İl Müftüsü Bekir Gerek, il protokolü, Eskişehir Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri, idari personeli ve camii inşaatına bağışta bulunan hayırseverler katıldı.

Yaklaşık 800 kişilik cemaat kapasiteli caminin 3 bin 522 metrekarelik arsası içerisinde kütüphane ve dinlenme bölümlerinin yer aldığı sosyal yaşam alanları da inşa edilecek.

Erbaş: Bu Milletin Mensuplarının Elinden Kalemin Kitabın Düşmemesi Lazım

Temel atma töreninde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, cami içerisinde bulunan kütüphanenin önemine vurgu yaparak, "İlmin, irfanın, bilginin, hikmetin merkezindeyiz. Dolayısıyla İslam'ın ilimle ne kadar iç içe olduğunu ifade etmek için bunları söylüyorum. İlk inen sure Alak Suresi'dir ve ilk inen ayetlerde okumaktan, öğrenmekten, yazmaktan, kalemden bahsediyor. Bundan alacağımız mesaj şudur. Bu milletin mensuplarının, bu medeniyetin mensuplarının elinden kalemin, kitabın düşmemesi lazım. Daha çok kütüphanemizin olması gerekiyor. Tarihimize baktığımızda ne zaman ki ilimle, irfanla, bilgiyle, hikmetle, kitapla, kütüphane ile uğraşmışız, o zaman ilerlemişiz. Dünyanın farklı bölgelerinde karanlık çağlar yaşanırken biz dünyanın en aydınlık çağını yaşamışız. 8. yüzyıldan 18., 17. yüzyıla kadar dünyayı ilimle, bilgiyle aydınlatmışız" dedi.

Gençlerimiz Bu Mabette Dinlenme Fırsatı Bulacak

Cami içerisinde inşa edilecek sosyal alanlar sayesinde kampüste eğitim alan öğrencilerin hem ders yorgunluğundan uzaklaşacağını hem de istediği kitabı okuyarak dinlenebileceğini belirten Erbaş, “Biz gençlerimizi hem maddi konularda hem de manevi konularda çok iyi noktalara getirmek için büyük bir gayretin içerisindeyiz. İşte Eskişehir Teknik Üniversitesi, Elhamdülillah iyi ki kurulmuş. İçinde çok iyi bilim adamlarımız yetişecek. Buna inanıyoruz. İnançlı, imanlı değerlerini bilen milli ve manevi değerlerine bağlı, bu caminin burada olması başlı başına bir mesaj zaten. Nice gençler bu camide sadece namaz kılmayacaklar. Camimizi kitapla donatacağız inşallah. Gençlerimiz camiye gelecek, cami kütüphanesinden kitabını alacak orada dinlenecek. Neyle dinlenecek? Kur'an-ı Kerim, okuyarak dinlenecek. Bir hadis kitabı okuyarak dinlenecek. Bir ilmihal kitabı, bir fıkıh kitabı ya da bir kültür kitabı, bir şiir kitabı, bir roman, bir hikâye okuyarak dinlenecek. Rabbimiz öyle buyuruyor. Biz de onun için camimizi inşallah kitaplarla donatacağız. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak elimizden gelen katkıyı sağlayacağız. Buna söz veriyorum" diye konuştu.

Vali Ayyıldız: Camilerimizin Ayakta Durması Demek Milli Manevi Heyecanımızın Her Dem Yeniden Tazelenmesi Demektir

Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız ise yaptığı konuşmada camilerin insanlar için kurulan ilk mabetler olduğunu belirterek, "Camiler ilahi kelamda 'alemlere bereket ve hidayet kaynağı olarak insanlar için kurulan ilk mabet' şeklinde bahsedilen Kâbe’nin şubeleridir. Birliğin, kardeşliğin, dayanışmanın güçlendiği kutsal mekanlar olan camiler, hayatın tam kalbinde durmaktadır. Aziz milletimizin camilere bakışını en iyi yansıtan ifadeler şüphesiz İstiklal Marşı'mızda yer almaktadır. Milli marşımızda ifadesini bulduğu gibi 'şehadetleri dinin temeli' olan ezan seslerinin ebediyen yurdumuzun üstünde duyulması, istiklalimizin, bağımsızlığımızın en önemli göstergesi olarak dile getirilmektedir. Camilerimizin ibadet yeri olmasının yanı sıra ilim, irfan ve eğitim müessesesi olarak ayakta durması demek; değerlerimiz ve tüm mukaddesatımızla milli manevi heyecanımızın her dem yeniden tazelenmesi demektir" ifadelerini kullandı.

Rektör Döğeroğlu: Caminin Yapılmasına Destek Veren Herkese Teşekkür Ediyorum

Temel atma töreninde konuşan Rektör Döğeroğlu, uzun soluklu bir hazırlık döneminin ardından cami inşaatını başlatma aşamasına geldiklerini belirterek, caminin hem öğrencilere hem personele hem de havalimanına yakın olması dolayısıyla havalimanı hizmetlerinden faydalanan vatandaşlara hizmet vereceğini dile getirdi. Döğeroğlu, başta Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş olmak üzere caminin yapılmasına destek veren herkese teşekkür etti.

Müftü Gerek: Camimiz Bir Mektep Bir Yaşam Alanı Olacak

Eskişehir İl Müftüsü Bekir Gerek de yaptığı konuşmada cami hakkında bilgi verdi.  Cami yapımı için 500'ün üzerinde öğrenciden talep geldiğini belirten Gerek, "Cami yapımı için tespit edilen bu mekân hem üniversiteye hem de havaalanına hitap edecek konumdadır. Cami inşaatı hakkında kısaca teknik bilgi vermek gerekirse cami arsası 3 bin 522 metrekare olup, inşaatın toplam oturum alanı 835 metrekaredir. Kapalı alanda ortalama 800 kişi namaz kılabilecektir. Cami Selçuklu mimarı öğelerine barındıracak olup modern ve teknolojinin imkanlarından ve malzemelerinden istifade edilerek özgün olarak tasarlanmıştır. Ayrıca caminin kütüphane, kitap ve kahve bölümü bulunmaktadır. Böylelikle camimiz aynı zamanda bir mektep ve yaşam alanı oldu" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından ESTÜ Camisi'nin temeli atıldı.